19 души са заразени с трихинелоза в Троянско. Това съобщи зам.-директорката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Ловеч д-р Анета Винева, цитирана от БТА. В Ловешката инспекция са изследвани общо 48 души. На други трима, които са били на лов в областта, но живеят в Ботевград и Сливен, ще бъдат взети проби по места.

Шест от положителните резултати за трихинелоза са на членове на Троянската ловна дружинка, а 13 - на хора от семействата и местоработата им.

Всички са консумирали месо, кайма и суджуци от заразено с трихинелоза дивеч. Кога е отстрелян той обаче е трудно да се установи.

Част от ловджиите са предоставили за изследване месо, за което имат съмнения, че е от заразеното животно.

Когато резултатите от всички проби излязат, заедно с месото ще бъдат изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести.

Всички заразени са с леки оплаквания, консултирани са от лекар и са на домашно лечение.

Според думите на местни жители и ловци от региона заразените са много повече. Статистика не може да се направи, но общият брой може да превишава и 60 души.

Във всеки случай лекарствата против трихинелоза в аптеките на Троян са изчерпани от два дни и жители на Троян поръчват от София чрез близки и познати по куриерски служби.

Месото не е изследвано, но заразени твърдят, че не са яли дивечово месо, а домашно. Домашните свине също може да са носители на трихинелоза, но много малко стопани дават месото си за изследвания, въпреки че то струва 14 лева.

И един слух се носи из Троянско - предвид количеството на месото и големия брой заразени, има подозрения, че не може да става въпрос дори и за заколено домашно прасе. Говори се за много по-голямо животно, което може да е отстреляно незаконно, като някоя мечка стръвница.