АПИ е един от основните виновници за катастрофата. Това заяви Лютви Местан след края на продължилото два дни заседание, по време на което окръжният съд в Кърджали разпита 17 свидетели, съобщават от "24 часа".

Лидерът на ДОСТ твърди, че международният път за ГКПП "Маказа" не е обезопасен, а скален скат край разклона за Загорско ограничавал видимостта за водачите.

Местан обвини в лъжесвидетелстване шефа на Пътното управление в Кърджали Иван Гавазов, който беше разпитван от съда. Той се закани, че ако прокуратурата не се самосезира и не му образува дело за лъжесвидетелстване, той ще го направи по частен път.

Относно твърденията на Гавазов, че на 14 април 2019 г. на разклона е имало начертана стоп линия Местан заяви, че са "голяма, дебела лъжа". По думи на политика маркировката е бил поставена в нощта на 15 срещу 16 април 2019 г., а в района са били изсечени високи храсти и треви, които са ограничавали видимостта на кръстовището. Според него Гавазов е дал заявка, че ще манипулира релефа в района на разклона.

Отстраниха Местан от заседание по делото за катастрофата

Отстраниха Местан от заседание по делото за катастрофата

Причина стана разменени реплики между него и адвоката му

В съдебна зала Местан и адвокатът му настояха да бъде направен следствен експеримент, който да установи на място каква е била видимостта на обвиняемия по посоката, от която е идвал другия автомобил, участвал в катастрофата. Беше отправено и искан съдът да разпореди да не се компрометира района, след като преди това шефът на Пътното управление поиска от магистратите разрешение да премахне от района на кръстовището инертни материали, депонирани от неизвестни хора в района на кръстовището през февруари тази година.

Съдът не уважи искането на Местан с мотив, че искането е направено в нарушение на реда на процеса и е свързано с експертизи, които все още не са приети.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 5 юли. На него ще бъдат разпитани останалите свидетели и ще бъдат изслушани вещите лица и техните заключения по автотехническата и втората комплексна медицинска и автотехническа експертиза.

Лютви Местан не разбирал обвинението в делото за загиналото бебе в катастрофата

Лютви Местан не разбирал обвинението в делото за загиналото бебе в катастрофата

Адвокатът му иска прокурорско бюро

Припомняме, лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан беше обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика. След като бе освободен от гаранцията, заради общественото недоволство, от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция.

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.