Подсъдимият британец Мейсън Кристофър се разкая пред съда за убийството на 18-годишния Емил Ботев.

Припомняме, кървавият инцидент се случи на 10 юни 2014 г. в столичния кв. „Горубляне" на бул. „Самоковско шосе". Мейсън умишлено умъртвил младежа, нанасяйки му удари с нож в областта на сърцето и корема.

В своите обяснения пред съда Мейсън посочи, че случилото се оказало влияние на неговия живот и осъзнава, че се е отразило както на живота на неговото семейство, така и на това на убитото момче.

„Много съжалявам за това, което се случи", заяви Кристофър и допълни, че мисли за това всеки ден. Той обясни нанасянето на ударите като реакция, породена от шок и страх за собствения му живот.

Пред съда подсъдимият разказа, че бил гонен с метални прътове във фаталната нощ, както и че дори бил направен опит умишлено да го блъснат с кола. Самият той очерта образа си буквално като жертва. По думите му, бил удрян по главата с въпросните прътове, както и в коленете с метална полицейска палка.

„Бях сигурен, че ще ме пребият до смърт. Нямах никаква друга опция", подчерта той за пореден път.

Освен своята версия за фаталната нощ, той се жалва пред магистратите за това, че по време на процеса не са били разпитани независими свидетели. Мейсън остана недоволен и от факта, че името му било опетнено в телевизията и вестниците, където се прокарвали твърдения, че е осъждан за хулиганство, нещо, което днес той отрече.

След обясненията на подсъдимия, прокуратурата премина към пледоарии. Според държавното обвинение свидетелските показания, събрани по делото, сочат, че подсъдимият е нанесъл удари в тялото на Емил Ботев с остър предмет.

Свидетелят Александър Скрински категорично е разпознал Мейсън като лицето, извършило убийството. Прокуратурата подчерта, че това разпознаване не е било трудно предвид факта, че подсъдимият се отличава по физическите си характеристики от останалите присъствали на инцидента във фаталната нощ. Освен този факт тогава единствено Мейсън е носил в себе си хладно оръжие, като е установено, че именно то е оръжието на убийството. Установено е по категоричен начин, че прободно-прорезните удари в областта на сърцето и корема на Емил Ботев са били с достатъчен интензитет и с необходимата прецизност, за да причинят смъртта му.

Въпреки че Мейсън не е участвал в първоначалния конфликт между две групи младежи, както и в боя, който е възникнал вследствие на обидни реплики, държавното обвинение подчерта, че градусът на напрежението се е повишил именно на появата на подсъдимия, който е извадил нож.

Прокуратурата поиска 15 години затвор за Мейсън.

Защитата на частните обвинители, родителите на убития Емо, настоя за по-тежка присъда - 20 години.