Мигрантите от центъра за настаняване на бежанци в Харманли се заканват за още протести, стана ясно от репортаж на Нова телевизия. Според мигрантите предстоящата зима може да се окаже фатална за тях, въпреки че са настанени в новоремонтирани стради с отопление.

Бунт на мигранти в центъра за настаняване в Харманли
Обновена

Бунт на мигранти в центъра за настаняване в Харманли

Жандармерия пази още при разклона от АМ "Марица" към Харманли

Те искат чистачка да почиства стаите им, но според вътрешния ред на центъра, това е задължение на обитателите на стаите.

Макар че мнозина от тях са пресекли държавната граница незаконно, те искат максимално ускорено да се разгледат документите им за получаване на статут. Законният срок за тази процедура е шест месеца. Те са поискали това да стане веднага и да бъдат пуснати през сръбската граница. Заканват се, че протестът няма да е последният.

Нов бой в мигрантския център в Харманли

Нов бой в мигрантския център в Харманли

Отказват статут на задържаните за мелето

Часове след протеста в бежанския лагер в Харманли в понеделник напрежението е потушено, но не и недоволството на бежанците.

Един от интервюираните е Хабиб, който е от Афганистан. Пристигнал в лагера само преди шест дни. Вече е решил, че не иска да е тук. Той е софтуерен специалист. Иска да работи в Западна Европа.

Същото желание имат и останалите над 1000 бежанци, които вчера вдигнаха бунт и посочиха лошите условия като причина за него. След потушаването на поредния бунт стана ясно, че вероятно слух, че фирма може да ги извози до границата със Сърбия, е била в основата на протеста им.

Засега преговорите продължават и напрежението е потушено, но вероятно само временно.

"Голяма част от исканията относно битовите условия в лагера са изпълнение - има топла вода, а всеки от тях получава топла храна три пъти на ден. Задължение на всеки настанен тук е да се грижи за хигиената в стаите", заяви директорът на центъра Димитър Захариев.

Иракчани и афганистанци се биха в Харманли

Иракчани и афганистанци се биха в Харманли

Наложила се е намеса на полицията

На въпрос имат ли основания да искат да напуснат лагера, защото не се чувстват добре, Захариев отговори, че към момента няма вариант бежанците да заминат за Западна Европа. "Има срокове", отговори той.

Жителите на квартала, в който се намира бежанския лагер, поискаха засилване на охраната. Хората се опасяват за сигурността си, както и за болести, които могат да бъдат пренасяни от чужденците.

Една от причините за зачестилото напрежение в центъра, е критичното струпване на голям брой мигранти на територията на бившето военно поделение. Кандидатите за статут са около 2700, колкото и официално е капацитета на РПЦ.

При по-предишен скандал стана ясно, че в центъра се приемат средно 50 души дневно, имало и дни с по 80. Има и самоволното напускане на лагера от мигрантите, преди да получат статут. Захариев не конкретизира точна бройка по колко напускат, но сподели, че установявали и до 30 напуснали на ден.

От администрацията на центъра нямат информация къде отиват мигрантите, които напускат центъра. По всяка вероятност към границата със Сърбия, на път за Западна Европа, но заради затегнатия контрол там вероятността да се върнат отново в РПЦ Харманли е голяма.

По неофициална информация лагерът в Харманли отдавна е със запълнен капацитет и неговите обитатели са близо 4000. Част от тях вече са и върнатите ни от Западна Европа мигранти, които първоначално са регистрирани в България. Такива реадмисии в центъра в Харманли, според harmanbg.com вече са около 300.