Относително спокойна е обстановката по границата, констатира главният секретар на МВР Георги Костов, съобщиха от МВР

„Обстановката по границата е относително спокойна и благоприятна, като възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция ще е готово до края на годината”, заяви в Бургас главен комисар Георги Костов.

В петък той провери сухопътната и морската граница. По думите му „строежът върви с възможно най-добри темпове, като се извършва огромен труд, тъй като теренът е с тежък релеф в непристъпна гориста местност, но уверенията на фирмите-строители са, че до края на годината задачата ще е изпълнена”.

Главният секретар на МВР се срещна със смесени наряди от граничари от подразделенията в Елхово и Малко Търново и полицаи, командировани от други подразделения и подкреплението от армията.

По-късно комисар Костов участва в редовния маршрут на Граничен полицейски катер, предложен от Ръководството на Граничен Полицейски Участък – Созопол.

Заедно с граничарите той обходи част от Черноморската акватория, контролирайки различни рискови обекти, сред които: наличие на евентуални нелегални емигранти, нерегламентиран улов на риба, извършван от рибари или мъртви делфини.

При регулярните обходи се набляга на възможния миграционен натиск по море. До сега не бил регистриран подобен натиск, тъй като Черноморската акватория е под непрекъснат мониторинг, което затруднявало каналджиите и те избягвали да ползват Черно море, като възможен път.

„Миграционният натиск от Гърция е повече от спокоен, тъй като там има не повече от 300 пробива. Това не било проблем, защото при задържането на незаконно проникналите оттам в страната чужденци и приключването в рамките на едно денонощие на наказателната процедура срещу тях, следва незабавното им връщане в гръцките миграционни центрове. т.е. проблема е относително по-лесно решим”, смята комисар Костов.

Проверките с участието на Главен комисар Георги Костов по границата и в Черноморската акватория продължават и в събота.