Директорът на НОИ - Силистра Милен Пенчев остава на своята длъжност.

Спецсъдът отказа да отстрани от длъжност директора на НОИ в Силистра Милен Пенчев, който е обвинен за издаване на фалшиви документи за придобиване на максимални пенсии, съобщиха от Спецсъда.

Според обвинението, високите пенсии били добивани срещу 10 000 лева.

Решението на съда не е окончателно.

Специализираната прокуратура ще протестира срещу отказа за отстраняването на Милен Пенчев от длъжност. Делото в Апелативния Специализиран наказателен съд ще се гледа на 23 април 2019 г.

Според съда Пенчев не може да попречи на разследването или да повлияе на свидетели, тъй като е под домашен арест.

Магистратите отстраниха от длъжност Стоянка Симеонова, която е началник отдел "Пенсии" в НОИ Силистра.

Симеонова е на свобода под парична гаранция от 7 000 лева. Въпреки че е в отпуск по болест, според спецсъда Симеонова може да въздейства върху разследването и разкриването на истината.

Според събраните към момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Пенчев и Симеонова са съпричастни към повдигнатите им обвинения, уверяват съдиите. Те са обвинени за участие в престъпна група и неправомерно отпускане на максимални пенсии в Силистра чрез фалшиви документи.

Припомняме, на 8 март спецпрокуратурата и ГДБОП тършуваха в София и Силистра срещу злоупотреби с издаване на ТЕЛК решения и източване на НОИ.

След това разпитаха около 10 души, като за разпит бе отведен и директорът на клона на НОИ в Силистра Милен Пенчев.

Според финансовия министър Владислав Горанов от НОИ са източени милиони. Бившият социален министър Иван Нейков пък определи аферата в НОИ-Силитра като престъпление на белите якички.