Здравният министър Петър Москов малко се побърка, след като по-рано днес „втрещи" свои и чужди с идеята си за влизане в болница от следващата година с пръстов отпечатък.

Той дойде в парламента за заседание на ПГ на Реформаторския блок и не можа да разясни пред медиите подробности за предложението си.

Преди това стана ясно, че повечето от управляващата коалиция са изненадани от идеята на министъра и не са съгласни с нея.

Говорим за идентификационна система през пръстов отпечатък, опита се да поясни Москов. Нека не забравяме, че всеки един български гражданин, който вади лична карта има своя пръстов отпечатък в системата на МВР, изтъкна той.

На коментар на News.bg, че това не е вярно, министърът бе абсолютно категоричен, че в личните ни карти имало пръстови отпечатъци.

Припомняме, биометрични данни се вземат само за международни паспорти.

Според него нямало проблем публични системи като НЗОК да се свържат с такъв „много прост и много автентичен начин за идентификация".

МЗ е в процес на разработка на специално приложение за смартфон, чрез което, ако има здравно осигурително събитие на наше име, телефонът да ни уведомява със съобщение.

Идентификацията през пръстов отпечатък гарантира нашето присъствие там, където се случва здравно осигурително събитие на наше име - в болницата, в аптеката, навсякъде другаде, изтъкна здравният министър.

Подобна практика имало в редица европейски държави. По думите му в Турция бил решен проблемът с изтичане на публични средства от здравната система със снемане на цяла длан в лечебното заведение. Няма нищо сложно, нищо ново за всеки един от нас, каза Москов.

Остава въпросът какво става с тези наши граждани, които нямат международни паспорти, както и смартфони.