Държавата може да има механизми за борба с корупцията в съдебната система, но ние не сме имунизирани срещу поставянето в зависимост, обяви окръжният съдия Пламен Пенов на пресконференция днес.

Младите магистрати заявиха, че лично не се притесняват да заявят публично своята позиция, но на много от колегите им са направени намеци и индиректни сигнали да не се появяват в публичното пространство с изказвания по въпросите за реформите във ВСС.

Такъв натиск дори по време на тоталитарния режим не е оказван

Съдия Таня Маринова от Софийски окръжен съд обясни, че поставянето на колегите в страх и зависимост идва от процесите на назначаване и повишаване на магистратите не въз основа на техните лични заслуги.

„Ние искаме ясен модел на оценяване на труда на всеки съдия, затова работим усилено по метода за разпределяне и оценка натовареността на всеки един. Обезличаването на качествата и неглижирането на магистратите поотделно понижава качеството им на работа. Аз не смятам, че в София можем да се гордеем с едно добре изпълнено общо събрание на съдиите", категорична е съдия Маринова.

Младите съдии призоваха обществото и властта да обърнат внимание на наболелите проблеми в съдебната система и казаха, че сами отвътре не могат да проведат реформата. Затова застават пред всички със своя идеализъм и желаят обществото да им подаде ръка, за да постигнат публичното обсъждане на новите кандидатури за ВСС.

Магистратите смятат, че политическата квота от 2/3 е прекалено висока и в нея трябва да се включват не политически обвързани лица, а ресорни специалисти. Съдиите разтълкуваха своята работа като ежедневен сблъсък не просто с дела, а с човешки съдби.

Точно заради това обективността е най-ценното им качество и за да я постигнат трябва да бъдат обезпечени и независими. Липсата на реформи ги кара да се замислят има ли място за тях в съдебната система, когато позициите им биват омаловажавани.

Съдия Владислава Цариградска постави въпроса как да защити правата на хората, ако преди това не може да защити своите професионални права: „Всеки от нас е положил клетва, че ще се подчинява само на закона, а не на конюнктурата", заяви Цариградска.

Специалистите направиха препратки и към доклада от ЕК, защото управляващите са имали високи очаквания за оценката на реформите им в съдебната власт, а според европейското заключение малко от целите са постигнати.

Магистратите вярват, че препоръките могат да бъдат изпълнени и обещаха да запазят сили да посрещнат това предизвикателство. Те призоваха властта да им даде тази независимост, която законодателството им обещава и поискаха отговор защо реформата не започва.

Според тях ВСС е бездействал вече 5 години и има необходимост от протести и ясно заявена воля за промяна. Младите съдии изявиха желанието да проведат публичен диалог с министър Цветан Цветанов, защото до момента той все още не е взел държавническа позиция по въпросите.

Това, което те искат от него е ясно формулиране чия е отговорността за проблемите в системата и поставяне на ясно срокове за решаването им. „Ще продължим да изискваме стандарт за избора на членове на следващия ВСС. Основната ни цел е той (Съветът б.р.) да придобие такъв облик, който да не значи съмнения за управление с политически натиск", завърши съдия Пламен Пенов.