Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви във Варна, че застава твърдо зад исканията на колегите си от Българския лекарски съюз, които призоваха да се актуализира бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който е с дефицит над 400 милиона, съобщава БНР.

Тя обяви още, че моделът на финансиране на болниците ще бъде променен. Ще има промени в постановлението, с което се въвеждат лимити за работата на лечебните заведения. Ще се отчита освен основното заболяване и евентуални придружаващи болести.

Именно въпросното постановление 94 предизвика лекарските протести вчера, а според председателя на Лекарския съюз Цветан Райчинов то ще лиши хиляди пациенти от лечение.

Андреева смята, че промените се налагат, тъй като клиничните пътеки дават изкривен подход към лечението на пациентите.

За мен е изключително порочен подходът, при който болниците все повече търпят преса от страна на НЗОК. Аз ще призова и надзора на касата, все пак когато разпределя и приема бюджети в бъдеще да се съобразява с това, че публичният ресурс освен за лекарствени медицински изделия, за мен лично е много по-важно да отива за дейност, защото e абсурдно големите, истински работещи лечебни заведения, да не могат да получат ресурса си за изработеното, каза Андреева.

Министърът съобщи още, че няма подготовка за въвеждане на диагностично свързани групи, но уточни, че с помощта на Световната банка ще се изработи пътна карта за финансиране на здравеопазването, което ще създаде нов модел.