Млади и кадърни хора, които да борят бюрокрацията, търси министър Петър Москов. Това обяви той по време на конференция за добрите практики в сектора.

Москов се похвали с добрите си контакти с прокуратурата и ДАНС и се зарече, че този месец ще станем свидетели на това как се действа срещу престъпни злоупотреби в сектора.

Готово е разделението на болничните състояния в два здравни пакета - основен и допълнителен. Министър Москов обаче отказа да съобщи конкретното разпределение.

Разделянето е на база състояние, а не болнична единица, уточни по-късно по време на форума Москов. По думите му ще има още един кръг от разговори по въпроса, а документът вече е предоставен на Българския лекарски съюз.

Според Москов не става въпрос за фискален, а за здравен пакет. Министърът даде пример с изчакване на хронично болен за сметка на пациент с открит тумор, който би имал нужда от здравна грижа и ресурс веднага.

У нас вече има модерна здравна техника и тъжният керван за лечение в чужбина свърши, похвали се още Москов. По думите му вече има коренна промяна в модела на управление на НЗОК и има повече прозрачност.

Министърът засегна и темата с лимитите, като препотвърди тезата си, че за него няма надлимитна дейност. Ако има структури, чийто бизнес план включва дейности извън бюджета, те не вървят срещу мен, а срещу големите университетски болници.

Правилата трябва да се спазват от всички, убеден е Москов.

Министърът обеща задължителна здравна карта до края на годината и обяви, че вече са договорени отстъпките за лекарства от Касата. Занапред ще се работи отстъпките да са твърди, а медикаментите, които не отговарят на изискванията на министерството и на Касата, ще бъдат вадени от позитивната листа.