Вариантът да няма актуализация на бюджета на Здравната каса е реален. Това отбеляза пред журналисти социалистът Антон Кутев след днешното заседание на Изпълнителното бюро на левицата.

Темата за отпускането на допълнителни държавни пари с цел запълване на дупката в бюджета на НЗОК е била един от разглежданите въпроси от ръководството на столетницата. Именно заради това в близките дни и парламентарната група на левицата ще излезе с позиция за това дали трябва да има такава актуализация.

Премиерът беше прав като каза, че нужда от актуализация няма", подчерта Кутев. Той даде пример с положението на НЗОК през юли миналата година, когато според социалиста ситуацията е била по-лоша от сегашната.

Трябва да се намерят нужните средства за Здравната каса", посочи от своя страна и народният представител от БСП Борислав Гуцанов. Той постави въпроса защо обаче липсват пари в някои определени болници.

След днешното заседание на ръководството на червените стана ясно още, че социалистите ще се съберат на пленум преди насрочения за 27 юли Конгрес на партията, когато трябва да изберат своя нов лидер.