Набирането на мулета е едно от най-трудоемките при престъпна дейност. По данни на Европол около 60% от ресурса на престъпните групи отива в набирането на мулета. Мулетата са най-често хора с нисък социален статус и хора от малцинствата. Именно такива мулета са използвани от групата, източвала по схемата "ливанска пералня" пари от фирми в Европа и САЩ, за която стана ясно че е разбита вчера.

Мулетата са били използвани, за да открият фирма, да получат превод, за което им се плаща минимална или дори и никаква сума. Те се набирали чрез обяви за работа, където има примамливи оферти за финансови агенти. Едва след като полицията почука на вратата, се разбира, че този човек е станал част от организирана престъпна група.

Подробности за разбитата международна престъпна група за компютърни измами дадоха говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева, ръководителят на специализирания отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов изтъкна, че групата е изключително интересна и за първи път се стига до едно ниво над финансовото муле. Ние стигнахме до хората, които правят една фирма, установяват възможности за теглене и прехвърляне на парите по електронен път и набиране на финансови мулета, доволен е шефът на ГДБОП.

Той поиска да се даде гласност на механизма по медиите, за бъдат информирани повече хора.

Ливанец, иракчанин и българи завлекли с десетки милиони фирми от Европа и САЩ
Обновена

Ливанец, иракчанин и българи завлекли с десетки милиони фирми от Европа и САЩ

Компютърните измамници действали с фишинг мейли

За периода от 2016 г. до ноември 2019 г. са установени и регистрирани в България над 90 търговски дружества, чиито банкови сметки били използвани за изпирането на пари чрез компютърни измами. Общият размер на измамите възлиза на 44 млн. евро и 15 млн. лв.

Парите били превеждани в България, а впоследствие чрез интернет банкиране средствата били изпращани към банкови сметки на финансови мулета в Китай и Хонг Конг.

На прокуратурата са известни около 50 случая на измамени чужди компании със седалища предимно в САЩ и Западна Европа.

Престъпната група е действала от началото на 2016 г. и е създадена с цел пране на пари от компютърни измами. Участниците в нея са 6 души - един ливанец, иракчанин и останалите са български граждани. Ливанецът се занимавал преди това с ресторантьорска дейност, която обаче няма отношение към престъпната групировка.

Повечето от задържаните вече са осъждани за кражби и измами с документи.

За този тип компютърни измами е характерно, че в обичайната кореспонденция между две търговски дружества се намесва трето лице, което се представя за дружество, доставчик на стоки или услуги, обясниха от държавното обвинение.

Изпращала се от името на едното дружество проформа с фактура с подменена банкова сметка. Така се осъществявала отклоняването на банковата транзакция към сметки, пряко контролирани от извършителите на компютърната измама.

За реализирането на измамите хакерите имали нерегламентиран достъп до електронните пощенски кутии на дружеството доставчик или дружеството получател. Достъпът се осъществявал чрез вирус, фишинг мейл или чрез налучкване.

По този начин се компрометирала пощенската кутия на фирми жертви от САЩ и Европа, следяла се кореспонденцията им и когато се стигне до сделка, но фактурата се подменяла банковата сметка на дружеството контрагент. Тогава фирмата жертва превеждала парите не на компанията, а на сметка, която се контролира от организираната престъпност, обясни от своя страна ръководителят на специализирания отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев.

В България било регистрирано търговско дружество, най-често със собственик социално слаб човек и с капитал от 2 лева. Регистрацията се извършвала при определени адвокати, а на тяхно име се откривали банкови сметки, с които се активира услугата онлайн банкиране. Паролата се предоставяла от финансовите мулета на участниците в престъпната група, която от своя страна предоставяла банковата сметка на новоучреденото дружество на извършителите на компютърните измами. Финансовите мулета били намирани в София и Своге, разкри прокурор Милева.

При претърсванията в София, Своге и Новачене са намерени множество таблети, компютърни конфигурации, копирани лични документи и банкови карти. Повдигнати са обвинения и на шестимата души, като на пет от тях спецпрокуратурата ще поиска постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". На един от групата е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" предвид влошеното му здравословно състояние.