Полицията задържа 78 нелегални имигранти, настанени в хостел в центъра на София. По-голямата част от чужденците са от Афганистан. Малка част идват от Ирак.

Случаят е рекорден за задържане на нелегални имигранти на едно място при съвместната акция на СДВР и „Гранична полиция", съобщава БНТ. Оказало се, че чужденците са платили по 2000 евро на човек от Истанбул, за да преминат българо-турската граница. Крайната дестинация била Западна Европа. Бежанците са отведени в миграционния център от затворен тип в Бусманци.

Зам.-директорът на ГД „Гранична полиция" и директор на дирекция „Миграция" към МВР Йотко Андреев коментира, че трябва да се предприемат всички стъпки за отвеждането на нелегалните от страната и от границата. Той обаче призна, че има сериозни затруднения поради факта, че ако самите чужденци не желаят доброволно да се завърнат в държавите си, посолствата не оказват съдействие.

Хостелът, където са били задържи чужденците, се намира в идеалния център на София. Хората от квартала разказват, че в една стая били настанени по 10 души. Сега се събира подписка за затварянето на хостела. Причината - непрекъснатият шум късно вечер.

Директорът на СДВР посочи, че използването на хостели в центъра се предпочита от нелегалните имигранти. От СДВР и „Гранична полиция" продължават разследването по случая. Те уверяват, че внезапните проверки ще продължат.