Естеството на работа на Български Хелзинкски комитет (БХК) е сред основните версии, по които работи полицията във връзка с нападението над председателя му Красимир Кънев.

Това обяви на извънреден брифинг директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. Той уточни, че под естеството на работа се има предвид засилената мигрантска вълна и случващото се с човешките права не само у нас, но и по света. Полицията обаче не изключва и лични подбуди.

Атаката срещу мен е заради дейността на БХК, убеден Красимир Кънев

Атаката срещу мен е заради дейността на БХК, убеден Красимир Кънев

"Получаваме обиди и заплахи на улицата, в интернет и по имейл"

Припомняме, че инцидентът е станал вчера сутринта пред хотел "Радисън". Самият Красимир Кънев смята, че атаката срещу него е в резултат на правозащитната дейност на БХК.

Шефът на СДВР обясни, че са иззети само част от записите, на които се вижда нападението над председателя на Български Хелзинкски комитет. Те са от камерите на Столична община и СДВР, както и от частните охранителни камери.

Разследването продължава. Нападението е извършено точно пред хотел "Радисън", а на записите, с които полицията разполага, се вижда само силуетът на нападателя. Става ясно, че той е един, а нападението е станало при разминаването между него и пострадалия. Описанието, което е дал Кънев, е за мъж с ръст между 175-180 см, на възраст около 30-35 години, облечен в тъмни дрехи.

По случая е образувано досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, което се квалифицира като престъпление от общ характер. Маринов допълни, че издирването на извършителя продължава.

Нападението е извършено в 9.34 часа. След като е подаден сигнал на тел. 112, патрулът е реагирал незабавно и на място е намерил пострадалия Красимир Кънев. Там му е предложена медицинска помощ, но той е отказал. Освен това му е било предложено да се качи в патрулката, за да започне издирване по "горещи следи" на евентуалния извършител. Кънев обаче е отказал поради ангажименти.

По разпореждане на старши комисар Младен Маринов екип на Първо районно е посетил председателя на БХК в работата му, където е съставен протокол за разпит и жалба по случая.