Трима души са задържани снощи за въоръжен грабеж в столицата. Това стана ясно на брифинг пред СДВР на главния секретар Светлозар Лазаров и шефа на СДВР Младен Маринов.

Около 30 минути след полунощ в СДВР е постъпил сигнал за грабеж на денонощен хранителен магазин в столичния квартал "Дружба". На местопрестъплението незабавно били изпратени сили на 8-мо РУП, които блокирали всички възможни изходи за оттегляне от района. Първоначално е установено, че деянието е извършено от две лица, които използвали пистолет и маски с прорези на очите.

Двамата мъже се оттеглили след грабежа, но съвестен гражданин ги засякъл и ги призовавал да спрат. Тогава се заформил истински екшън. Крадците отговорили с два изстрела, но гражданинът успял да се прикрие зад превозно средство и да запази живота си.

Мъж оказал съдействие на служителите на СДВР, насочвайки ги към посоката, в която двамата маскирани избягали. Междувременно при блокада на местопроизшествието е задържано трето лице, което също е участвало в престъплението.

Планирани са незабавно издирвателни мероприятия, увери Лазаров. Шефът на СДВР е уведомил главния секретар за операцията. Намерена е съответната "явочна" квартира и в по-късен етап лицата са задържани в жилището, където са се укрили. Иззети са боен и газов пистолет, както и две маски.

Лазаров не посочи каква е сумата, която нападателите са задигнали от касата. Извършителите са криминално проявени и са добре известни на МВР. Те са регистрирани за широк спектър от Наказателния кодекс. Единият е и осъждан за кражба. Случаят е докладван на Прокуратурата.

Служител на СДВР, участвал в акцията, допълни, че извършителите на обира са се държали "нагло".