При наводнения хората да се качват на горните етажи на къщите си, да звънят на спешния телефон 112.
Това призова началникът на сектор "Оперативна дейност" главен инспектор Стефан Стефанов на пресконференция. Той поиска гражданите да не се опитват да спасяват потънали или носени от пороя коли. Оказа се, че за да бъде понесен един автомобил са необходими само 15 см вода.

Над 100 сигнала за паднали дървета, наводнени мазета, сутерени, подлези и улици са получени в специализираните звена на "Пожарна и аварийна безопасност". Това съобщи главен комисар Никола Николов, директор на националната пожарна.

Архитект: Градовете ни не са подготвени за обилен дъжд

Архитект: Градовете ни не са подготвени за обилен дъжд

Не може дъждът да причинява толкова щети, ясен председателят на Камарата на архитектите

Специални писма са изпратени до областните администрации на Видин, Ловеч, Монтана и Враца заради задаващия се дъжд. Заради прогнозата за обилни дъждове в събота се очаква цялата страна да е в код "Жълто" с изключение на градовете Добрич, Силистра, Перник, София област и София град.

За радост няма пострадали и ранени хора, обясни Николов. Никъде не е обявявано бедствено положение, допълни той след проливните дъждове от последните дни.

От НИМХ прогнозите за метрологичната обстановка за идните дни е, че се очакват силни ветрове и дъждове. За това са изпратени писма до областните управители да вземат допълнителни мерки като наблюдават критичните участъци на речните корита, шахтите, ВиК системите. Доброволните отряди да са в готовност, са поискали от спасителните звена на МВР.

Проливен дъжд в столицата, стотици сигнали за наводнени сгради

Проливен дъжд в столицата, стотици сигнали за наводнени сгради

Жълт код за валежи бе обявен в цялата страна за днес

Те са посъветвали полицейските структури да са внимателни и готовността им да остане на високо ниво. Съоръженията, предназначени за гасене и отводняване да са в готовност и в кратък срок да се притекат на помощ, обясни гл. комисар Николов.

Варненските улици отново са "аквапарк" след дъжд

Варненските улици отново са "аквапарк" след дъжд

В пожарната са получени над 25 сигнала за наводнени сгради и мазета