Георги ПеткановКъм МВР ще бъде създаден специален дознателски апарат, който ще включва 2 000 дознатели, съобщи министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Дознателският апарат ще бъде създаден, като оперативни служители бъдат преназначени за тази цел. Постановлението за това е подготвено и се очаква Министерски съвет да го приеме до 2 седмици, съобщи още Петканов.

Преструктурирането се налага, за да се повиши качеството на полицейското разследване и за да могат събраните доказателства да бъдат използвани годно в съда.

Около 1100 спецдознатели ще бъдат назначени чрез подбор още тази година, а през 2004 в апарата ще влязат още 900.

Финансирането на проекта е осигурено, създаването на дознателски апарат ще се съпровожда и от някои промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съобщи заместник-министърът на правосъдшието Марио Димитров, който също участваше в специално свиканото по темата съвещание. Негова е формулировката, че така някои функции, които в момента се изпълняват от Следствието, ще се поемaт от полицейското разследване.

Министър Петканов обясни, че подобна крачка се налага, той като сега полицейското дознание се води от районни инспектори и оперативни работници, които имат други основни функции и това е тяхно второстепенно задължение.