Фокус в работата на МВР през 2014 ще е справяне с битовата престъпност. Това стана ясно от отговора на вътрешния министър Цветлин Йовчев по време на изслушването му във Вътрешната парламентарна комисия.

В момента имаме някакво мърдане, някакви малки резултати, подчерта той. Необходими са целенасочени действия, за да имаме задоволителен резултат, каза министър Йовчев.

Аз не съм доволен от резултатите, коментира силовият министър и посочи, че се надява по-добрите резултати срещу битовата престъпност да станат ясни в следващите няколко месеца.

Предстои разработването на програми за превенции срещу престъпността. Една от програмите в тази посока ще бъде съвместно с Израел.

Припомняме, преди дни същият акцент назова и главният секретар на МВР, като по думите му един от начините за противодействие е повече видеонаблюдение.

Следващата програма в работата на МВР е засиленото сътрудничество с гражданското обществото и по-точно акцент ще е работата с нещатните сътрудници. Третата програма е програмата за интегритет за служителите на МВР, каза Цветлин Йовчев.

От ГЕРБ пък се поинтересуваха за изграждането на мрежата по турската граница заради бежанския наплив. Първоначално беше обявено, че строителството й ще струва около 5-6 милиона лева, а сега цената „скочила" на около 9 милиона лева.

Първоначалната стойност била по предварителни разчети на експерти на МО, стана ясно още от думите на вътрешния министър. Едва ли обаче оградата по границата ще се оскъпи до 9 милиона лева, според Цветлин Йовчев.

Около 50 души са преминали нелегално границата ни с Турция от началото на годината, посочи той. Над 3 000 нови места за настаняване на бежанци са разкрити. Подобряват се условията за живот в Харманли.
Все още проблемни са условията в София, но до края на април може бежанците да пребивават в нормални битови условия.

Храна за бежанците има осигурена от Върховния комисариат за бежанците на ООН. Овладели сме кризата и можем да дишаме доста по-спокойно, категоричен бе вътрешният министър.