На изслушване вчера в парламентарната комисия вътрешният министър Бойко Рашков не е споменавал, че лицето, причинило катастрофата, е защитен свидетел с осигурена охрана от прокуратурата.

Това се посочва днес от пресцентъра на МВР, с което се оборват няколко публикации от вчера, които се позовават и на пресцентъра на прокуратурата.

От МВР посочват и че от разпространеното съобщение възникват редица въпроси. Изказването на министъра на вътрешните работи беше около 17 часа пред депутатите.

  • Защо прокуратурата реагира на несъществуващо изказване и обвинява в лъжа министъра на вътрешните работи за нещо, което той не е казвал?
  • Как за по-малко от 1 час в извънработно време прокуратурата успя да провери във всички прокуратури в страната дали предполагаемият извършител на катастрофата е свидетел или не? Това не трябва ли да го знае само съответният наблюдаващ прокурор?
  • Това реакция на "гузен негонен бяга" ли е от страна на държавното обвинение?

От МВР припомнят още, че по време на изслушването в парламента министър Рашков изрично е уточнил, че има други случаи, в които прокуратурата разпорежда на МВР да охранява свидетели, които са осъждани и с криминално минало.

Представен пример за такъв случай, при който с поредица от постановления на прокурори от Специализираната прокуратура се охранява свидетел с 21 присъди и с десетки регистрации. На същия през годините назад са издавани и разрешения за притежаване на огнестрелно оръжие, въпреки богатото му досие. Лицето се използва от прокуратурата за "дежурен" свидетел по редица дела, като повечето от тях не са приключили и до момента. Въпросното лице е свидетел по досъдебни производства като побоя на журналист от в. "24 часа", по дело за убийство, по дело за измама и други. Лицето е осъждано 21 пъти за извършени престъпления от общ характер.

По време на охраната му лицето се отклонява от указаните мерки, посещава дискотеки и нощни барове, пътува за празници в съседни държави и извършва много други нарушения на правилата за охрана. За всички тези действия служителите на МВР са изготвяли докладни записки, които са докладвани на съответните прокурори. Въпреки това охраната му не е отменена.

До 13.04.2022 г. за охраната на това лице МВР е похарчило 397 296 лева. Служебните патрули, охранявали този важен за прокуратурата свидетел, са изразходили 4680 литра гориво. Възникват много въпроси:

- Колко важен е този осъждан 21 пъти свидетел за прокуратурата?

- Познава ли се лично с главния прокурор Иван Гешев този свидетел?

- Ползван ли е този свидетел за поръчкови дела, образувани от прокуратурата, свързани със заплахи за убийства на бивш премиер и главен прокурор?

- Давал ли е фалшиви сведения на бившия директор на "Вътрешна сигурност" - МВР и настоящ прокурорски помощник във ВКП под формата на доброволен заявител, пожелал анонимност?

Има и много други въпроси, на които очакваме отговори от Прокуратурата на Република България, завършва изявлението на МВР.