Насилието по време на раждане е факт. За това алармират от сдружение „Родилница" в отворено писмо до министъра на здравеопазването. Те настояват за спешни мерки за подобряване на родилните грижи у нас.

От сдружението са категорични, че обиди, викане, пляскане, натискане и скачане или сядане по корема, както и инвазивни намеси против съгласието на родилката са крайни прояви на такова насилие. Именно заради това било важно медицинските специалисти да знаят, че такива прояви ще бъдат наказвани.

В отвореното си писмо от сдружение „Родилница" признават, че са потресени от поредния случай на родилка и искат спешна среща с Москов. По време на нея те предлагат да бъде обсъдено състоянието на родилната помощ в България, както и да се уговорят конкретни стъпки за превантивни мерки, за да не бъдат нарушавани правата на майките и бебетата по време на раждане.

От сдружението изтъкват проблеми, за които алармирали от няколко години. Един от тях е липсата на разбиране сред медицинските специалисти какво е информирано съгласие. Те не знаели каква информация трябва да предоставят, за да може жената да вземе решение какво ще се случи с тялото й. От „Родилница" обръщат внимание на това, че много лекари смятали, че е достатъчно щом документът за информирано съгласие е подписан. В действителност обаче не така. Информираното съгласие, обясняват от сдружението, е процес на комуникация и изисква доверие както на жените към лекарите, така и обратното.

От сдружението призовават оглавяваното от Петър Москов ведомство да започне мащабна образователна кампания сред медицинските служители за разясняване на изискванията за постигане на информирано съгласие. Предлагат в нея да вземат участие и пациенти, и юристи. От „Родилница" изразяват готовността си да сътрудничат.

Те намират за необходимо министерството да излезе с ясна забрана за използването на метода на Кристелер (бел. ред. акушерка използва сила върху корема на майката), както и за потенциалните негативни последици за майката и новороденото вследствие на прилагането му.

От сдружението настояват за наредба, която да постановява, че родилката има право безплатно да бъде придружена от близко или доверено лице, което може да съблюдава за спазването на нейните права. Това трябва да бъде направено с цел да се намали рискът от насилие. Това право не трябвало да зависи от това колко платежоспособна е родилката и дали може да си плати самостоятелна стая и екип, подчертават от „Родилница".