Заради лекарите потребителската такса за посещение при джипи е 2,90 лева, а не 2,70 лева, както е искала здравната министърка.

След безкрайно много становища и писма от БЛС, от Съюза на специалистите по медицински специалности, на личните лекари решението се взе от МС и таксата стана 2,90 лева.

Това заяви здравният министър Десислава Атанасова по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на червената Мая Манолова за обвързването на потребителската такса при личен лекар с минималната работна заплата за страната.

Нейното предложение е било таксата да е 2.70 лева. Припомняме, след последното повишение на минималната работна заплата от 270 на 290 лева в обществото остро стоеше въпросът за таксата за посещение при личен лекар и за това тя да не скача с всяко повишение на минималната заплата.

Именно и заради това бяха предприети законови промени и потребителската такса бе отвързана от минималната заплата. Вместо това, тя се определя с постановление на МС.

Въпреки това и сега потребителската такса е равна на 1% от минималната заплата. Здравното министерство за пореден път е клекнало пред финансовия министър, обвини Мая Манолова здравната министърка.

Според социалистката има механизми, с които при по-ниска такса за пенсионери например, държавата да компенсира общопрактикуващите лекари.

Знаете ли какво представляват 2,90 лева за един пенсионер, попита червената депутатка. Няма по-тъжна гледка от това да видиш как в селската бакалия пенсионерите си броят стотинките за хляб и за мляко, изтъкна тя. Повечето от тях пазаруват на вересия, допълни социалистката.

Манолова коментира, че тъй като тези хора не могат да отидат на лекар на вересия, затова и изобщо не се лекуват, не купуват лекарства и си умират по къщите.