Полицаите са пропищели от липсата на капацитет в МВР да се справи с бежанския поток. Шефове на районни управления в столицата алармират за редица проблеми, но изрично настояват за запазване на пълната им анонимност.

Бежанците, заловени на територията на софийско, се разпределят в килиите на районните управления. Хванатите нелегални мигранти буквално се натъпкват в тесни килии. В обща килия с капацитет за 20 задържани, служителите са принудени да проявяват гъвкавост и успяват да поберат в тях поне 30 „бежанци”.

По принцип работното време на служба ”Миграция” е 24 часа, само дето се оказва, че на ресорната служба то е от понеделник до петък. В събота и неделя е „затворено” за бежанци. От районните управления в столицата недоволстват, че дори и в работната седмица мигрантите се „хвърлят” на полицаите по управленията.

Често има и малки деца и полицейски шефове са в чудо и не знаят какво да правят с тях, за да не хвърлят невръстни малолетни в килията, наред с другите арестанти. Често ръководителите отказват на своя глава да „арестуват” децата. Вместо това ангажират патрулка да ги пази, докато ги поеме „Миграция”. Така обаче остават по-малко сили за борба с битовата престъпност.

Не всички обаче нарушават правилата и често деца бежанци преспиват в килиите.

Това обаче се оказва, че са малките проблеми. Служителите трябва да са ежесекундно нащрек да не би някой мигрант да посегне на живота си, което уви не рядкост. Винаги се намира някой мигрант, който да се нагълта или с парчета мазилка, или с някой друг наличен материал в килията.

Един от последните случаи е на мигрант с висше образование, който след като попада „на топло” решава да търси спасение в смъртта. Мъжът се е нагълтал с парченца натрошено стъкло, скрито в джобовете му. Отговорността е на патрула, довел групата, както и на дежурния офицер.

Друг проблем пред служителите на реда е, че няма преводачи, а такива са нужни, за да се обработят документите за заловените нелегални. Изходът е да се наеме преводач, което в най-евтиният вариант е около 30 лева на час. Това се плаща, разбира се, от бюджета на МВР. И това е всяка нощ, оплакват се полицаи. По всякакъв начин ни се пречи да си вършим работата, допълват те.

Какво прави „Миграция”, питат полицаите. С какво по-напред да се ангажираме в едно дежурство, недоволстват служителите на реда. Освен това те се чудят: „Защо ги хващат? Те и без това не искат да останат тук. Целта им е Западна Европа. По-добре да ги пускаме по пътя им.

„Охраната на границите не е достатъчна, не е достатъчна и демонстрация на сила, не е достатъчен и опитът на USA при охраната на границата й с Мексико”, коментират служителите на реда от столичните районни.

Необходима е оперативност на службите за сигурност, категорични са полицаите.