Вече започнаха проверките във връзка с новата  Наредбата за стандарта за мляко и млечни продукти, която влезе в сила от 1 януари.

Това съобщи в ефира на БНТ директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.

„Всеки, който произвежда продукт с растителни продукти, може да го нарича всякакъв, но не и млечен", посочи още той.

Шефът на Агенцията за безопасност на храните обяви, че санкцията към момента за първо нарушение е 10 хиляди лева, а при второ нарушение се отнема правото на работа на предприятието.

От 76 предприятия, произвеждащи млечни продукти с растителни мазнини, 29 са заявили, че ще продължат да работят с растителни мазнини, съобщи Войнов и изчисли, че 2/3 от предприятията са редуцирали работата си с растителни мазнини и ще работят само с мляко. Това по думите му е стимул за млекопроизводителите.

Войнов съобщи, че в момента се подготвя Наредба за директни продажби, където производителите ще излязат на пазара и ще могат да продават продукцията си.
„Ако един производител има регистрирана ферма, ще може да си направи и едно минипредприятие и директно да излезе на пазара да предлага своята продукция", отбеляза шефът на БАБХ. По думите му това е една алтернатива на големите хипермаркети, като по този начин ще има конкуренция и цените ще се нормализират.

"Най-добрата новина е, че излизаме от тези празници без хранителен инцидент.
За разлика от миналата година, търговците бяха доста по-дисциплинирани и нарушенията са два пъти по-малко",
похвали се Войнов.

Той уточни, че в периода 26 ноември до 4 януари са направени над 10 хиляди проверки, издадени са над 150 акта, затворени са 18 обекта, и към 800 кг храна е конфискувана.

Проверките са малко повече от миналата година, поясни Войнов и добави, че тематичните проверки за празниците Коледа, Нова година, Иванов, Йордановден са приключили вчера.

Шефът на БАБХ посочи, че тази година се отчита ръст на туристите по зимните курортни и още веднъж изрази задоволство, че по празниците не е имало хранителни инциденти.

На въпрос кои са най-рисковите храни, Войнов обясни, че това са предимно месните храни и по принцип най-рисковите продукти са от животински произход.

По повод забраната на български млекопреработвателни и месни предприятия да търгуват с Русия, Войнов обясни, че забраната е временна, тъй като при проверката са констатирали малки нередности.

Изискванията на руската страна се различават малко от европейските, те са малко по-завишени, но нещата, които са констатирани, са незначителни, категоричен бе той.

„За мен нарушенията са абсолютно малки", коментира Войнов и даде пример с такова констатирано нарушение - нарушена цялост на оградата на предприятие, което няма отношение с производствения процес.

По думите му когато нарушенията, констатирани от руските проверяващи бъдат отстранени, въпросните предприятия отново ще бъдат включени в списъците на разрешените да търгуват с Русия.