14 донора и 51 трансплантации от началото на годината отчете заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който присъства на отбелязването на Европейския ден на трансплантациите и донорството в УМБАЛ „Св. Екатерина".

Шарков изтъкна, че един донор спасява няколко човешки живота и донорството е едно от най-великите неща.

Очакваше се на събитието да присъства здравният министър Петър Москов, който обаче по неясна причина не дойде, а вместо това здравното ведомство бе представлявано от зам.-министъра.

56 000 души само в Европа чакат за трансплантация на орган или тъкан, обяви директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Шефът на болницата подчерта, че това е единственият шанс за живот на много хора. Трансплантацията е сурово изпитание за наличие на човешки качества като великодушие, жертвоготовност и състрадателност, отбеляза Начев.

Към 6 октомври в листата на чакащите в Изпълнителната агенция по трансплантации за бъбрек чакат 930 души, за сърце - 25 души, за черен дроб - 43 души, за бял дроб - 12 души, и за тънко черво - един човек.
Около 1000 души са в листата на чакащите за последните години, изтъкна доц. Георги Царянски, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

По време на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантациите присъстваха и трансплантирани, които споделиха как тези сложни операции са променили живота им и са ги върнали отново към пълноценното съществуване.

Те връчиха грамоти на лекарите. Емоционално бе и отдаването на уважение към майката на един от донорите, която прие грамота през сълзи.

Целта на Европейския ден на донорството и трансплантациите е да насърчи донорството и да даде повече информация на хората.