От 1 до 28 януари на територията на страната са настъпили 360 тежки катастрофи. При тях са загинали 33 души и са ранени 440. В сравнение със същия период на миналата година Пътната полиция отчита намаляване на броя на произшествията с 53, намаляване на загиналите с един човек и намаляване на ранените със 78 човека.

Данните представи Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" на брифинг, посветен на състоянието на пътнотранспортния травматизъм в страната в началото на годината.

По данните на полицията от 360 катастрофи, 353 са настъпили заради неправилно решение на пътя. В тези 353 произшествия има нарушение на водача.

Най-голям е броят на загиналите хора, които са катастрофирали сами с превозното си средство - 11.

От 1 до 28 януари въз основа на допуснатите от водачите нарушения може да се каже, че най-вероятната причина за катастрофите би могла да се потърси в неправилните маневри, отнемане на предимство и несъобразена скорост.

Най-голям брой тежки катастрофи са настъпили на територията на две областни дирекции - СДВР и на ОДМВР-Пловдив - по 49 произшествия. Броят на загиналите през тези 28 дни е бил най-голям на територията на ОДМВР-Пазарджик. Там са загинали 4 души, а по трима човека са загинали на териториите на СДВР, Варна, Бургас, ОДМВР-София и ОДМВР-Сливен. 

По двама загинали човека има на териториите на ОДМВР Търговище и Монтана. По един човек е загинал на териториите на ОМДВР Стара Загора, Благоевград, Хасково, Русе, Велико Търново, Ловеч, Разград и Кюстендил.

Най-големият брой на ранените за 28-те дни е на територията на СДВР - общо 65 човека, а 64 са ранените на територията на ОДМВР-Пловдив.

Най-голям е броят на загиналите в извън населените места. "На територията на населените места настъпват повече тежки катастрофи - почти два пъти повече, но извън населените места автомобилите се движат с по-висока скорост и там травматизмът е по-голям.

"За сравнение за тези 28 дни - при 236 произшествия в населени места, има 124 в извън населени места", констатира Мария Ботева.

Общо 10 пешеходци са загинали, а ранените са 121. До настоящия момент има едно загинало дете и 49 са ранените. При възрастните хора над 65 години статистиката е: 9 загинали и 77 ранени.

Най-голям е броят на произшествията от вида блъскане на пешеходец - 118, следвани от сблъскване между пътни превозни средства - 108 и самокатастрофиралите са 105 души. Загиналите общо и от трите вида произшествия са 27 човека и съставляват 82% от всички 33-ма загинали през този период.

От полицията съветват възрастните хора да пресичат правилно на пешеходни пътеки и със светли дрехи.