Над 3550 фалшиви стоки са иззели български митничари по време на операция с експерти от 22 държави, които членуват в Европол, съобщиха от агенция "Митници". По време на операцията са разкрити наркотици, фалшиви стоки и застрашени животински и растителни видове, търгувани чрез интернет и Dark Web. Операцията бе ръководена от Европейската служба за борба с измамите (OLAF) и белгийската митница.

Сред откритите стоки са пъзели, мобилни телефони и калъфи за тях, автоключове, USB устройства, компютърни памети и чипове и други стоки. Стоките са в рамките на международната операция Postbox II, поведена през март 2019 г. и включваща митнически експерти от 22 държави-членки и Европол.

Фалшивите стоки, открити от български митничари, са доставени чрез пощенски и куриерски пратки. Сред тях са 299 USB устройства с надписи WINDOW, 50 RAM памети с надписи KINGSTON, 999 SMD чипове с надписи PHILIPS, 680 калъфи за мобилни телефони приложими към различни марки - SAMSUNG, iPHONE, SWAROWSKI, 100 автоключа с надписи TOYOTА, 1421 пъзела на принципа на куб Рубик, както и слънчеви очила с надписи VERSACE и няколко мобилни телефона, имитиращи различни марки.

Стоките са изпратени предимно от Китай (включително Хонконг).

Като резултат от Postbox II са извършени 2320 задържания, започнати са 50 производства и са идентифицирани 30 заподозрени в държави-членки.