Над 500 престъпници с ефективни присъди са избегнали правосъдие и се укриват, въпреки че са осъдени на лишаване от свобода или доживотен затвор. Това сочи анализът на прокуратурата на данните от първоинстанционните прокуратури. Справката се базира и на данните на около половината от прокуратурите.

Данните представи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг във връзка с разпореждането на главния прокурор Сотир Цацаров за проверка относно всички осъдени на лишаване от свобода и доживотен затвор, които не са задържани за изпълняване на присъдата си.

Арнаудова уточни, че анализът на събраните до сега справки сочи, че лицата, които се укриват от влезлите им в сила присъди са над 500.

Проверката се наложи, след като стана ясно, че убиецът от Нови Искър се е укривал девет години, въпреки присъдата си за педофилия.

Справката не е пълна. Тя трябва да е готова в срок до 2 февруари. До тогава прокуратурите в страната следва да предоставят данните за срочността и ефективността на мерките и действията по привеждане в изпълнение на присъдите.

МВР: Галеви не са задържани

МВР: Галеви не са задържани

По официалните международни канали за обмен на информация на МВР не са получени подобни данни

Първоинстанционните прокуратури привеждат в изпълнение наложените наказания "лишаване от свобода" и те са: всички 128 районни прокуратури, 28 окръжни прокуратури, специализираната прокуратура и военно- окръжните прокуратури.

Всеки месец те изготвят справка за това колко са осъдените лица, кога са приведени наказанията в изпълнение и кога са задържани.

Целта на проверката, извършена по разпореждане на главния прокурор, е да се установи какви са причините, поради които лицата не изтърпяват наказания и респективно се отклоняват завинаги.

Законодателните промени и през 2015 г., и през 2017 г. са резултат от анализа на прокуратурата за затрудненията, които се срещат при изпълнение на наказанията.

В рамките на проверката, освен че ще се установи колко са лицата извън затвора и колко са се отклонили от присъдите "лишаване от свобода" и "доживотен затвор", но ще се установят трите имена на лицето, номерът на наказателното производство, по което са осъдени, датата на влизане в сила на осъдителната присъда, датата, на която присъдата е изпратена на прокурора за изпълнение. 
Ще се провери и датата, на която прокурорът я е изпратил на съответното областно звено "Охрана" за реално привеждане в изпълнение, датата, на която лицето евентуално е обявено за общодържавно издирване, респективно издадена ли е и на коя дата европейска заповед за арест, издадено ли е искане за екстрадиция.

Очаква се след проверката да станат ясни причините за отклоненията и пропуските при привеждането на изпълнения на наказанията.

Арнаудова поясни, че след края на проверката ще мисли за законодателни промени и мерки за подобряване в дейността на съдебна охрана и органите на МВР.

Тя припомни, че през 2015 законодателят е позволил в случаите, когато със съдебно решение на Апелативен съд се потвърждава и реално влиза в сила осъдителна присъда с наказания "лишаване от свобода" и "доживотен затвор" да може прокурорът от Апелативната прокуратура директно да разпореди задържането на лицето, за да се избегне дългият и бавен път на изпращане на присъдата на първоинстанционния прокурор.

Убиецът от „Соло” се е укрил

Убиецът от „Соло” се е укрил

Предполага се, че семейството на убиеца е задействало схема

С последните изменения в НПК е станало възможно прокурор от ВКП незабавно да разпореди задържането на лицето и отвеждането му в най-близкия затвор - Софийският затвор.

Арнаудова припомни три публично известни случая:

  1. Двойно убийство на македонски граждани на територията на окръг Благоевград преди повече от 10 години. На 20 май 2008 г. влиза в сила осъдителна присъда за двойното убийство спрямо Атанас Божинов - 20 години лишаване от свобода. Лицето е задържано на 9-ти ноември 2016 г.
  2. През 2002 г. отново за убийство, за Евгени Петров съдът с потвърждение на ВКС определя за убийството девет години лишаване от свобода. Присъдата влиза в сила на 6 октомври 2005 г. , а отива за изпълнение пет дни по-късно на 11.10.2005 г. Така и към настоящия момент лицето се издирва.
  3. Лицето Костадин Тасев получи 12 години лишаване от свобода за блудство с дете на 2,5 години. Присъдата влиза на 16.12. 2013 г. 11 дни по-късно се изпраща за привеждане в изпълнение. Междувременно Костадин Тасев се укрива в Гърция. След издирване продължило повече от една година Окръжна прокуратура Благоевград издава европейска заповед за арест и лицето е било приведено в България - на 13 януари 2015 г.

За по-малко от един месец ВКП, следвайки новите правила по НПК, е задържала 54 лица, след влизане в сила на решението на ВКС.

На практика за извършено убийство - срокът за привеждане в изпълнение на присъдата е 30 години. Ако в това време престъпникът успее да избегне правосъдие, на практика след това държавата е безсилна и няма как присъдата да бъде изпълнена.