Днес, 06.10.2022 г. от Синдиката на Служителите в затворите в България обяви протестна готовност. Служителите на затворите са изпратили писмо, с което искат среща с министъра на правосъдието Крум Зарков, при условията на равнопоставен и конструктивен диалог, с участието на представители на всички техни дружества и под надслов: "Време е да бъдем отговорни пред обществото".

Писмото е резултат от проведено вчера разширено заседание на синдиката, където е взето решение.

Надзиратели и съдебни охранители излязоха на протест пред столичната Съдебна палата

Надзиратели и съдебни охранители излязоха на протест пред столичната Съдебна палата

Те настояват да получат обещаното увеличение на заплатите си

Причината за готовността за протеста са: "действия, нарушаващи нормалния ритъм на работа, изразяващи се в устни разпореждания за изготвяне на нови месечни графици в затворите и арестите без предварителен анализ и оценка на въздействието, с риск да рефлектират върху сигурността, влошаващи работната обстановка, оставящи съмнение за неприемливи опити за реваншизъм, с цел отслабване на организацията, във връзка с настояването ѝ за реформи, изнасянето на информация, предизвикала проверки, довели до констатиране на множество нарушения на процедурите по ОП в ГД "Изпълнение на наказанията".

От синдиката посочват още, че искат да се направи преглед на трансформирането на щат в административни длъжности за сметка на надзорно-охранителния състав

Те настояват и бъде оценено и системното нарушаване на трудово-правни разпоредби за правата на служителите, лоша кадрова политика в посока кариерното израстване на служителите, подадени сигнали за казуси със скандално и неетично поведение, в разрез със заемани ръководни длъжности.

Смятат, че има безпомощно управление, трансформиращо се в прогресираща агресия срещу служителите в затворите и арестите в страната, без индикации за усилия тенденцията да бъде обърната, генериращи несигурност, напрежение и демотивация.

Полицаи и надзиратели разпъват палатки пред МФ

Полицаи и надзиратели разпъват палатки пред МФ

Искат 20% увеличение на заплатите и стартиране на реална реформа

От Синдиката на служителите в затворите в България настояват за спешна среща с министъра, тъй като е нарушен нормалния ритъм на работа.

Писмото е подписано от Ясен Тодоров, председател на синдиката.

Припомняме, че надзиратели и полицаи протестираха още в началото на годината за увеличение на заплатите и срещу намеренията за обособяване на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в самостоятелна структура извън МВР. Въпреки че им беше обещано увеличение на възнагражданията с актуализацията на бюджета в средата на годината, надзирателите не се отказаха да протестират.

Основните им искания останаха за увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи с 20% и започване на реална и цялостна промяна в МВР и специализираните дирекции в МП.

На 12.06.2022 служителите на МВР и надзирателите отново излязоха на протест отново с основни искания за по-високо заплащане, по-добри условия на труд и за преструктуриране на системата, което да доведе до намаляване на натовареността в големите затвори в страната.

През юли 2022 година правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова обеща заплатите на служителите в затворите да бъдат увеличени с 300 лева, но полученото не съответстваше на обещаното, което отново изкара надзиратели и съдебни охранители на протест пред Съдебната палата в София на 29.07.2022 г.