Надзорният съвет на Здравната каса прекратява извънредното си заседание поради липсата на кворум, без да са изработени нови мерки, както настоява министър Таня Андреева.

Припомняме, вчера Андреева обясни, че Касата трябва първо да изготви анализ на това по кои пера има преразход и с какви мерки това може да не се повтори. След като това се случи, Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите ще разработят заедно финансовата обосновка и възможните източници на финансиране на дупката в бюджета. Планът на министъра е Касата да предприеме вътрешни мерки, а останалият недостиг да бъде покрит с актуализацията.

Сравняват "истерията" около НЗОК с тази за банките
Още...

Представителят на КТ „Подкрепа" в Надзорния съвет Тома Томов напусна заседанието преди броени минути и обяви, че актуализацията на бюджета е неизбежна. По думите му Здравната каса е изработила отчет и мерки за подобрение на финансовата рамка в размер от 130 страници. Той е качен на страницата на НЗОК преди седмици и около 10 пъти е внесен в здравното ведомство.

От КТ „Подкрепа" не виждат какви мерки още могат да бъдат измислени и какво още се иска от тях, за да връща министерството отново топката в Касата.

В крайна сметка обаче така и не стана ясно дали има вече готов законопроект за бюджетна актуализация, който да е внесен от здравното ведомство.
По думите на председателя на Надзорния съвет на НЗОК заместник-министър Бойко Пенков, той е видял документа с очите си и той е бил внесен снощи от МЗ. Според него в текста е била отбелязана исканата от Касата сума, а именно 330 милиона лева.

Надзорът реши категорично, че подкрепя така или иначе гласуваните 8 страници с мерки. Те започват да действат сега, обяви още Пенков. Трябва да се овладее дефицитът – това е възможно с до десет процента до края на годината. Имаме визия какво трябва да се направи, констатира той.

Заместник-финансовия министър Людмила Петкова обаче не беше толкова сигурна за наличието на такова внесено законово предложение. Според нея няма как такова да бъде разгледано на следващото заседание на Министерски съвет следващата сряда, когато министрите ще се срещат за предпоследен път преди оставката на кабинета.
Ще бъде направена прогноза колко ще намалеят разходите с тези мерки, за да се оцени действителният дефицит на Касата, обясни финансистката. По думите й актуализацията не се бави. МФ прави анализ откъде може да се намерят средства. Има време с това Народно събрание да се направи това, смята Петкова. бъде представено.

Шефът на НЗОК Румяна Тодорова също изтъкна като КТ „Подкрепа”, че Касата има изготвен анализ от 130 страници, 8 от които са с мерки и са внесени още на 23 юни.

Нямаме законодателна инициатива в НЗОК, нищо не можем да направим, ако от нас не се поиска становище. В рамките на това законодателство приемаме мерки според нашите възможности – ще изчислим ефекта от Наредба 40 за онкологичните заболявания. В наредбата за всички нови продукти от извънболничната помощ ще има известен спад, ще го изчислим, разясни Тодорова.

Анализът го има, да го прочетат тези, които не са го чели. Концентрирали сме всичко в един материал, ще го предоставим отново, отсече тя.

От думите на Тодорова стана ясно още, че се работи по софтуер личната карта да стане идентификатор. Оттам се очакват пет процента спад от темпа на нарастване на болничната помощ. Това ние на нашето ниво можем да вземем като мерки и сме го направили, смята управителят на НЗОК.