Намалял е броя на актовете за административни нарушения, показва проверка, разпоредена от Върховна административна прокуратура, окръжните и районните прокуратури в страната във всички полицейски управления. Инспектирани са областните дирекции на МВР, Столичната дирекция и районните управления.

Обект на проверката е било изпълнението на Закона за движение по пътищата през 2015година.

Три са основните изводите на проверяващите. През 2015 г., като цяло е намалял броя на съставените актове за установяване на административни нарушения (АУАН) и електронни фишове (ЕФ) в сравнение с 2014 г. и 2013 г. Има структури на МВР, в които намалението е в пъти, както и са налице такива, при които се наблюдава увеличаване на съставените актове и електронни фишове.

Проверка е установила, че масово не са спазва изискването на чл.54 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) - прекратяването на административнонаказателните преписки да става с мотивирана резолюция.

Третият извод е, че има значителен процент на отменените наказателни постановления, като в някои структури той превишава половината от обжалваните.

При тези констатации са направени изводите, че следва да се предприемат действия за активизиране на контролната дейност на МВР по Закона за движение по пътищата и за вземане на мерки за повишаване качеството на работата.

При проверката, в случаите при които са констатирани пропуски и неизпълнение на законовите изисквания, районните и окръжните прокуратури са изготвили 25 предложения до МВР за предприемане на действия за отстраняване на пропуските.

След анализ на резултатите от проверката от Върховна административна прокуратура са изготвили предложение по надзора за законност до директора на Главна дирекция „Национална полиция“-МВР.

То е за предприемане на мерки, които ще активизират дейността на органите на полицията по контрола за спазване на правилата за движение по пътищата.

Предложението е и за подобряване качеството на работата и стриктно спазване на законовите изисквания при реализиране на административнонаказателната отговорност.