Върховният касационен съд измени решението на Пловдивския апелативен съд от 3 август 2012 г. по делото срещу Симеон Йосифов, обвинен, че е прегазил 19-годишния Ангел Петров в Катуница.

Припомняме, инцидентът стана на 23 септември миналата година. След смъртта на Ангел в Катуница избухнаха размирици, при които бяха опожарени няколко къщи на Кирил Рашков, по-известен като цар Киро.

Срещу обвиняемия бе повдигнато обвинение за умишлено убийство, за което се предвижда наказание от 10 до 20 години затвор. Първоначално Йосифов бе осъден на Пловдивския съд на 17 години затвор. След това присъдата бе увеличена на 18 години.

Окончателно съдът приема, че Йосифов е имал достатъчна видимост за присъствието на Ангел Петров, но не само е потеглил, а когато тялото на Ангел е започнало да се свлича върху настилката на пътя, е продължил движението и непрекъснато е увеличавал скоростта на моторното превозно средство.

Върховните съдии обаче прецениха, че наказанието от осемнадесет години лишаване от свобода е явно несправедливо и намалиха присадата на 15 години затвор.

Настоящето решение не подлежи на обжалване.