От инициатива "Правосъдие за всеки" внесоха част от исканията, представени по време на Марша за правосъдие от 14 юни т.г., в администрацията на президента и в Народното събрание. Исканията им са придружени с гражданска подписка, съобщиха от инициативата.

Обръщаме се към народните представители и политическите групи в парламента, както и към държавния глава с искане да се инициира бърза конституционна промяна за намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет преди смяната на неговия състав през месец октомври тази година.

От "Правосъдие за всеки" искат среща с президента

От "Правосъдие за всеки" искат среща с президента

Марш за европейско правосъдие пред Съдебната палата в София 4 години след 14 юни

Така България ще изпълни една от основните препоръки на делегацията на ЕК от редовния мониторингов доклад по глава "Правосъдие и вътрешен ред", а също на Венецианската комисия. Целта е да се намали съществено политическото влияние в независимата съдебна власт и се даде възможност на магистратите сами и в пряк избор да излъчват представители за ръководния си орган.

Този нов подход вече даде своите добри резултати при избора на членовете на съдийската колегия във ВСС,обобщават от неправителствената инициатива.

Спускат ли се кандидатурите за ВСС, питат от Правосъдие за всеки

Спускат ли се кандидатурите за ВСС, питат от Правосъдие за всеки

От инициативата искат съдиите да гласуват с хартиени бюлетини

Досега на няколко пъти водещи политици на основните партии изказаха мнение, че квотата на парламента във ВСС трябва да бъде намалена. Подобно е и становището на вицепремиера с ресор съдебна реформа Екатерина Захариева.

Ако това не стане преди избора на новия състав на ВСС, то излиза, че всички обещания на политиците са били мимикрия и лъжа пред европейските партньори и българските граждани.

Намаляването на Парламентарната квота е и едно от седемте предложения на Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". Макар и внесени с подписка на над пет хиляди български граждани в 43-то народно събрание през декември 2015 година, до момента не са неразгледани по същество от депутатите.

Депутати настояват партиите да докажат подкрепата си за „Правосъдие за всеки”

Депутати настояват партиите да докажат подкрепата си за „Правосъдие за всеки”

Славов, Димитров и Андреев настояват предложенията да се вземат предвид

От Инициативата търсят подкрепата на президента Румен Радев с молба да упражни инициативата си за промяна на Конституцията за създаване на единен антикорупционен орган.

Ако политическата намеса в съдебната власт не бъде сведена до възможния минимум, то каквито и промени да се правят, те ще бъдат блокирани или обезмислени точно в ръководния орган на системата, както се случва и досега, пишат от инициативата.
Според гражданското обединение номинациите на членовете на ВСС от парламента показват, че се търсят удобни и партийно лоялни хора, а не личности с доказани професионални и безспорни нравствени качества.

„Правосъдие за всеки” внесе 6 предложения за съдебна реформа, тече подписка

„Правосъдие за всеки” внесе 6 предложения за съдебна реформа, тече подписка

„Правосъден уикенд” пред Народния театър

От "Правосъдие за всеки" очакват среща с президента за съдебаната реформа. Времето за тази среща също е сега, когато се провеждат консултации за съдебната реформа. Според нас освен висшите магистрати и министрите, отговарящи за реформата, те трябва да включат и гласа на гражданите чрез неговите организации.

Писмото до президента и народните представители са на следния сайт: http://pravosadiezavseki.com/2017/06/27/da-se-namali-parlamentarnata-kvota-vav-vss/