Спешна реформа във Висшия съдебен съвет (ВСС) е крайно наложителна, заявиха ДСБ на редовната си пресконференция.

Според тях най-сигурният метод за успешно практикуване на Съвета ще бъде да отпадне изцяло политическата квота от 2/3, която се гласува от народните представители. „От сега категорично заявяваме, че няма да участваме в подобно гласуване занапред", заяви Екатерина Михайлова.

Според визията на тъмносините съставът на Съвета трябва да се съкрати до 12 души, като и мандатът им трябва да бъде съкратен от 5 на 3 години. Тези мерки би трябвало да спомогнат за изграждане на по-ефективен облик на ВСС.

От ДСБ смятат, че реформа в съдебната власт трябва да е приоритет на правителството и това е основният им вододел с ГЕРБ. Тъмносините напомниха, че още от 2009 г. настояват да се разпусне компрометирания състав на Съвета, но това няма да се случи, докато политическите интереси на ГЕРБ и БСП не спрат да се припокриват, що се отнася до корупцията в съдебната система.

От ДСБ препоръчаха да се предприеме спешно административна реформа, в която натовареността на всички съдилища да бъде уравновесена. Всички тези предложения са пряко свързани с промени в Конституцията, но ако има воля за промяна, то действие трябва да се започне сега, допълни Михайлова.

На запитване за новия лидер на СДС, тъмносините заявиха, че не е редно да коментират избора на Кабаиванов, преди да видят отношението на новото ръководство към ГЕРБ. ДСБ не изключват преговори със СДС за явяването им на следващите избори като Синя коалиция, но отказват да направят първата крачка към подобни обсъждания.