Има напредък в разследването за фалшивите електронни съобщения от името на Националната агенция по приходите. Това съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров пред БНР.

По думите му става дума за "откровен опит за кражба".

Когато води електронна кореспонденция, НАП винаги използва електронен подпис, за да гарантира, че идентичността на съответния служител е безспорна, припомни Бъчваров.

Припомняме, около 500 души сигнализираха НАП за съмнителни имейли, чрез които им е изискана информация за банкови сметки или с кредитни карти.

Единственият съвет, който може да бъде даден е хората да внимават, много силно да внимават по отношение на техните лични данни и още по малко информация за кредитни карти или банкови сметки. Това в гигантска част от случаите е измама, защото нито една институция, била тя банкова, била тя държавен орган, не би поискала такава информация да се разменят по този електронен начин. НАП е подготвено за такива ситуации, имаме специализирано звено за информационна сигурност, което още в първите минути на тази атака е работило съвместно с ДАНС, посочи Бъчваров.

Бъчваров предупреди, че става дума за класическа фишинг измама, при която се изплащат електронни съобщения до хора, изисквайки да въведат чувствителна информация.