Фрапиращи нарушения при контрола над метадоновите програми са открити в Националния център по наркомании (НЦН), сочи доклад. Това каза в Пловдив министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от БГНЕС. Именно този аргумент посочи тя като основна причина за неговото закриване.

Андреева по-скоро определя процесите в Центъра като „преминаване под друга шапка” (тази на Националната служба за опазване на общественото здраве, б.р.), отколкото като закриване. Там, по нейно мнение, има много повече опит в контрола над извършване на лечебните дейности. Друг аргумент е, че досега дейностите на двете организации са се припокривали.

В 7 от проверените метадонови програми било установено, че има хора, които седмици наред не са се появявали от лечението, но продължавали да получават количеството метадон в аванс.

Тези констатации от доклада оставили у министър Андреева усещането, че държавата е съучастник в препродажбата на метадон. Тя отново припомни тезата си, че резултатът от метадоновото лечение у нас е нулев, въпреки че се харчат милиони държавни средства за него – теза, която беше остро разкритикувана от работещите в Центъра по наркомании.

Въпреки че десетки граждански организации, работещи в сферата, се обявиха против закриването на единствената структура у нас, работеща за превенция и лечение на наркозависимостите, не липсват и мнения, че контролът върху метадоновите програми наистина е слаб.

Може би единственото твърдение, по което и министър Андреева, и неправителствения сектор са на едно мнение, е това, че е нужна пълна промяна в подхода към лечението на наркозависими.