„Обвинените" в ксенофобия Бисер Миланов, известен като Петното, и хората му Цветан Бонев, Николай Илиев, Деян Стефанов и Петър Цонев не признаха и се обявиха против твърденията, че са призовавали столичани към насилие срещу нелегалните имигранти.

Единственият изход - извеждане на 9-те хил. имигранти от страната
Още...

Пред News.bg единият от обвинените Цветан Бонев категорично се противопостави на мотива на прокуратурата и обясни, че държавното обвинение - „няма повод и причина да им повдига каквото и да е обвинение". „По никакъв начин не сме провокирали гражданите към насилие", заяви Бонев.

Припомняме, прокуратурата днес започна още едно разследване за „подбуждане чрез слово към расова омраза и расова дискриминация" срещу Бисер Петното и хората му, които са основатели и членове на Националното движение „Свобода", станало известно и появило се в общественото пространство по време на летните протести срещу правителството.

Обяснението на обвинителите се изразява в това, че - „На 2 ноември около 16.00 часа петимата са се движили по бул. „Мария Луиза" в района на джамия „Баня башъ" с „Ауди Q7" и с помощта на два мегафона, през отворените прозорци на автомобила, са отправяли призиви към гражданите за саморазправа:
„Така не могат да продължават тези неща. Време е да се събудим. Ето ги черните, които виждате. Време е да вземем мерки и да се разправяме с тези черните".

Според Цветан Боев обаче историята изглежда по малко по-различен начин.
„На 02.11.2013 година на път за протеста, организиран от ВМРО във връзка с наръганото момиче, отивайки да го подкрепим, членовете на НД "Свобода" разгласявахме, че ние имаме протест на другия ден - 03.11.2013 година от 16.00 часа по повод продажбата на земя на чуждестранни граждани. По никакъв начин не сме провокирали гражданите към насилие или каквато и да е било саморазправа".

„Обвиненият" Цветан Боев обясни, че единствено и само той е говорил по мегафона и отново подчерта, че не е скандирал призиви за расова дискриминация.
„Всички сме хора и не трябва да се делим по цвета на кожата. Никога не бих изрекъл подобни думи и сега заставам твърдо зад думите си!", се зарече Бонев.

Той самият се обяви за жертва на полицейски произвол, като разказа, че именно във фаталния ден е бил вкаран в патрулката с насилие. „Питах ги защо ме задържат, а те в отговор ме удряха с палката по главата", призна човекът на Бисер Петното.

Не само, че не се съгласиха с обвинението на прокуратурата, но и членовете на „Свобода" заявиха, че техните искания се изразяват само в това - държавата да вземе нужните мерки, за да не се стига до етнически конфликт в страната ни.