Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева изпълнява политическа поръчка, казвайки, че няма нужда от актуализация на Здравната каса. Това мнение изрази в предаването „Денят започва" по БНТ ген. Стоян Тонев - бивш шеф на ВМА и настоящ зам.-кмет по здравеопазване в Столична община. По думите му министърът е един заложник. Става комично, когато Андреева излиза и представя розова картина на здравеопазването. Тогава тя сякаш показва, че е от друг свят. Не вярвам да е толкова глупава и да вярва в това, което говори, смята ген. Тонев.

Той обясни, че това, че доставчиците са запорирали сметките не означава, че болниците са фалирали. Повечето болници са търговски дружества по закон, но те нито могат да фалират, нито да формират печалба, т.е. „нито риба, нито рак". Определението фалит не е точно за една болница, тя просто спира да работи и затваря, заключи генерал Тонев.

Относно исканата сума за актуализация на бюджета на Здравната каса, Стоян Тонев каза, че това е кризисно решение за момента, „то не отстранява причините, също и последствията, които съществуват".

Ген. Стоян Тонев посочи, че когато има кризисно положение, нещата трябва да бъдат решавани на момента. Когато една система рухне е необходимо много повече време, за да се възстанови, категоричен е той.

Бившият шеф на ВМА смята, че здравната система трябва да бъде опростена така, че всеки човек да има достъп до нея и да няма финансови проблеми при достъпа си до здравеопазване.

В България непрекъснато се променят законите, които са свързани със здравеопазването. Всичко е на парче, някои от промените си противоречат. Във финансов аспект държавата непрекъснато издава наредби, които си противоречат. Самата тема за здравеопазването е много чувствителна и за да се направят промени, това трябва да става с програми на правителството, а не само здравния министър. Той трябва да има подкрепата на премиера и финансовия министър. Ген. Тонев е убеден, че за да са успешни реформите, трябва да има добре координирани съвместни действия между министерствата на здравеопазването и финансите и министър-председателя.

Нарушенията в касата и болниците са в рамките на статистическата грешка - не повече от 6-8 %. Болничното лечение е скъпо. Затова и в световен мащаб се цели да се премести голяма част в доболничната помощ, където е с 40 % по-евтино. Там могат да се правят много изследвания, посочи Стоян Тонев. Според него не може да се говори за саботаж на здравната система в общия смисъл, но определено става въпрос за безотговорност и интерес.

Освен медицина, здравеопазването е социално и популизъм. Тази смесица, в която политиците се опитват да намерят баланса, пречи да се промени системата. Ако не актуализират бюджета, няма да бъдат политици, а други. Не можем да позволим такъв важен проблем да го решават политиците, отсече бившият шеф на ВМА.

Той е категоричен още, че не трябва да има една Здравна каса, която да е монополист. Необходимо е да има поне две-три каси, смята той.

Мнението за повече от една Здравна каса подкрепи и проф. Борис Бобов, председател на БЛС в Александровска болница. Според него обаче това е само част от проблема и няма да се намери цялостно решение. Днес всички медици в Александровска болница ще излязат на протест, който е иницииран от университетските и общинските болници. Столичната колегия на БЛС ще заседава в 9.00 часа и се очаква да излезе със свое становище.

Проф. Бобов категорично не е съгласен с твърдението на министър Таня Андреева, че трябва да се вземе от едно звено, за да се даде на друго. Той е категоричен, че трябва да се изготви здравна стратегия и именно това трябва да е приоритет на следващото правителство, защото българското общество е болно. Според проф. Борис Бобов в здравеопазването е необходима генерална промяна.

Той определи като абсурд лекуването по клинични пътеки. Бобов смята още, че НЗОК инициира организирана престъпна група в лицето на лекарите, защото в стремежа да се изпълнят клиничните пътеки се допускат грешки. Българският пациент не се диагностицира правилно и не се лекува правилно. Диагностичните групи ще решат до някъде проблема, посочи той. Бобов даде пример, че редица пациенти се лекуват за всякаква болест само с един антибиотик, защото той е най-евтин в момента на пазара.

Според него политиците няма да гласуват бюджета до края на годината, но може би закърпване на бюджета някъде до края на септември.