Инициативата ХоРа (Хора срещу расизма) изпрати до медиите открито писмо, в което съобщава за „поредното публично изстъпление на неонацисти, този път срещу български, немски и белгийски граждани".

ХоРа съобщава за инцидент от 3 февруари 2012 г. в клуб Mixtape 5 в София, когато там се провеждал концерт на българските групи Coprostasis и Redound, подгряващи преди концерта на белгийско-немската група Nasty.

По думите на членовете на организаторите на събитието, група Redound, написани във Фейсбук страницата им, в почивката между двете подгряващи български състава, група от неонацисти, видимо пияни или дрогирани, се появяват в клуба.

Те влизат на концерта без да си закупят билет. Не са проверени и от охраната, която се състои само от двама души: човек от охраната на клуба и приятел на групата, тъй като, според информацията на организаторите, клубът отказва да предостави засилена охрана на организаторите.

Oще с влизането си неонацистите започват да търсят конфронтация с присъстващите. При краткото спречкване един от тях изважда нож и го опира в гърлото на човек от публиката. Други въоръжени хора в залата няма, но благодарение на намесата на няколко души от публиката, хулиганите са изведени навън.

Дошлите на мястото полицаи обаче не предприемат сериозни мерки да неутрализират агресорите, заявяват от инициативата. Малко по-късно неонацистите успяват да се промъкнат отново на концерта, приемат още алкохол и явно търсят нова конфронтация.

По време на концерта на немската група Nasty те отново успяват да нахлуят в клуба. Виждайки надписа на тениската на вокалиста на Nasty - "Обичай музиката, мрази фашизма" ("Love music, hate fascism") - започват да крещят и обиждат групата. Вокалистът ясно заявява от сцената: "Тази група е 100% антифашистка!".

В отговор член на групата на неонацистите хвърля бутилка към сцената и улучва вокалиста в челото. Вследствие на силния удар вокалистът е с фрактура на черепа. След ново спречкване, неонацистите са изхвърлени за втори път от клуба като част от членовете на публиката формират стена, така че да ги избутат с риск да бъдат наранени от отново извадените ножове на неонацистите. Впоследствие става ясно, че са срязали една от гумите на буса на немската група.

ХоРа припомня, че това е пореден случай на насилие на неонацистите през последните години. Действията на тази мощно разрастваща се субкултура, подкрепяна от парламентарно представени партии и толерирана от българските държавни органи, засягат хора с различни от тях етнически произход, религиозни и политически виждания и сексуалност, но засягат и всички, които не мислят и действат като тях, категорични са те.

ХоРа алармира, че през месец февруари неонацистки, фашистки и крайно националистически организации събират свои съмишленици в крайните си и насилнически политичски визии на протест Луковмарш / 16.02 /, който се провежда необезпокоявано по софийските улици. ХоРа призовава българската общественост и власти да вземат мерки срещу ширещото се насилие от страна на неонацистите.