Когато делото на Цветан Цветанов постъпи в съда, то ще бъде разпределено на случаен принцип. Това ще стане публично в присъствието на журналисти, обеща шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, цитиран от „Правен свят". Днес Панов встъпи в длъжност по време на закрит пленум.

Припомняме, вчера Софийският апелативен съд потвърди четиригодишната присъда първоинстанционния Софийски градски съд (СГС) от 29 май 2014 г. по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за 6 пъти отказ за прилагане на СРС срещу бившия шеф на ГДБОП за Велико Търново Орлин Тодоров. Последната инстанция, която трябва да гледа това дело, е ВКС.

Пред журналисти Панов увери, че делото ще бъде разгледано от независим съд. Той изтъкна, че доверието в съдебната система е много ниско и именно публичността е начинът, по който то може да бъде възстановено.

По повод изказването на защитника на Цветанов - адвокат Менко Менков, че ВКС ще оправдае клиента му, Лозан Панов заяви, че живеем в демократична държава, в която всеки може да говори, когато има трибуна. „Това, което мога аз да направя, е да гарантирам, че делото ще бъде разгледано от независим съд", категоричен е той.

Запитан как намира идеята на обвинител номер 1, шефът на ВКС да разрешава използването на СРС-та срещу магистрати, Панов отговори, че идеята подлежи на коментар и анализ. Според него сега действащата процедура функционира и заради това той не е убеден, че трябва да се променя. Лозан Панов обясни, че е необходим дебат, при който да се чуят мотиви „за" и „против" тази промяна в закона, а не че отказва да носи отговорност за това.

По предложение на Лозан Панов общите събрания на трите колегии на ВКС сами ще изберат ръководителите си, които са и зам.-председатели на съда. Очаква се общите събрания да се проведат на 19 февруари. Според Панов това е най-демократичният подход и той ще се съобрази с мнението на съдиите.