Започва утвърждаването на нов път за кокаин, който минава през България, стана ясно от годишния доклад на Националния фокусен център за наркотици и наркомани, представен на пресконференция в БТА.

Директорът на центъра Момчил Василев обясни, че от две години през страната ни минава нов канал, който се оформя като използва път за прекарване на кокаин от Южна Америка през Западна Африка, Гърция и България с крайна дестинация Западна Европа.

По думите на Василев през България отдавна преминават и две от трите разклонения на Балканския път на хероина, като по тях през страната ни наркотикът се доставя до Турция, Гърция, Албания и Италия.

Изследователите отчитат рязко намаляване на хероина през последните три години - има недостиг на този наркотик на пазара, от което следва и повишаване на цената му, както и намаляване на качеството.

У нас се увеличава леко и цената на канабиса, който остава най-употребявания наркотик в страната, а най-разпространената му версия е холандският канабис.

На родния пазар обаче се появяват две нови групи вещества, които досега не са били толкова разпространени - LSD и метамфетамин.

Ръст бележи и употребата на сънотворни, особено при възрастните, при което често се получава зависимост.

Синтетичните канабиноиди пък представляват три четвърти от всички регистрирани нови вещества на пазара.

Според проучването на центъра за последните години е стабилизирано положението при употребата на наркотици сред учениците. Отразяването обаче е според признанията на децата, което не е особено обективно.

Хората от 15 до 64 години с минимум една употреба на наркотик през живота си са от 7,6% до 9% от всички в тази възрастова група за 2012 г.

За същата година 83 000 - 122 000 е диапазонът на деклариралите, че са употребили наркотик през последните 30 дни.

370 000 - 440 000 за 2012 са хората, обявили, че са употребили канабис поне веднъж в живота си.

За 2011 г. пък 30% от учениците между 9 и 12 клас са признали  поне една употреба на наркотик през живота си.

Експертите обявиха, че случаите на ХИВ и СПИН при инжекционно употребяващите наркотици бележат спад след повишаване на броя за периода 2004-2010 г. Стана ясно, че от 2011-а вече има задържане на процента на позитивните в рисковата група и намаляване на случаите сред тях на хепатит Б, особено при тези под 25 г. В същата група има задържане на процента на болните от сифилис - около 10% позитивни.