За 12 февруари беше отложено делото срещу обвинения в изнасилване бивш кмет на Стрелча Иван Евстатиев. Съдия Диана Стателова отложи делото за мярката на Иван Евстатиев за 12 февруари в Районен съд Панагюрище. Искането на защитата е за домашен арест или парична гаранция.

Делото се отлага, за да бъдат направени две нови съдебномедицински експертизи за състоянието на Иван Евстатиев. Според адвокатката му Ташкена Колчева прекараният инсулт е отключил диабет, бъбречна недостатъчност и други тежки болести.

Припомняме, бившият кмет Евстатиев се намираше в ареста, когато получи инсулт. Затова и днешното съдебно решение бе взето в болничната стая в Пазарджик. Това не попречи на 100-тина души от Стрелча да се съберат на протест в двора на лечебното заведение, за да настояват за постоянно задържане в ареста на обвинения.

Протестиращите жители на Стрелча смятат, че медицинската експертиза, която определя състоянието на Иван Евстатиев като много тежко, е направена под натиск и манипулации от страна на бившия кмет. Те предупредиха, че ако Евстатиев бъде освободен от ареста ще сезират съда в Страсбург. Стрелчани са сигурни, че ако Иван Евстатиев бъде пуснат под домашен адрес или парична гаранция, той ще избяга и ще укрие.

По данни на управата на болницата в Пазарджик състоянието на бившия кмет на Стрелча е стабилно и задоволително.

Припомняме, бившият на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев е под арест по обвинение за изнасилване на 16-годишно момиче от града.

Разследването се води по член 152, ал.2, т.1 във връзка с ал.1, т.3 от Наказателния кодекс.

Иван Евстатиев отрича вината си за насилие, като заявява, че момичето е правило доброволно секс с него. Според разследването изнасилването е станало на 15 ануари по време на купон в хотел в Стрелча, на който бившият градоначалник и настоящ декан на земеделския колеж в Пазарджик е поканил момичето, което от своя страна е дъщеря на негова сътрудничка.

Новината предизвика масово обществено недоволство от страна на граждани на Стрелча, които системно се събират пред съда или както е в днешния случай – в болницата, където се гледа мярката на Иван Евстатиев.

След случая общинската структура на БСП свали доверието си от своя член Иван Евстатиев, на когото му беше отнето е званието почетен гражданин на Стрелча.