Дейностите по асистирана репродукция няма да бъдат отлагани във времето, съобщиха от пресцентъра на Здравната каса.

Уточнението е във връзка с медийни публикации, според които инвитро процедурите, чието финансиране от тази година премина от министерството към НЗОК, може да бъдат отложени за есента, за да се справи касата с недофинансирането на интензивните грижи.

„Средствата в размер на 15 млн. лв., предназначени за асистирана репродукция, са определени целево и са приети в Закона за бюджета на НЗОК за 2013г.  Процедурата по кандидатстване не е променена и се извършва в Център „Фонд за асистирана репродукция" към Министерство на здравеопазването", отбелязват по този повод от НЗОК.

От там са категорични, че процесът по заплащане на дейностите за асистирана репродукция  няма да бъде отложен във времето, както и че имат готовност да заплащат за извършените процедури и необходимите за тях медикаменти през 2013 г.

„Тиражирането на подобни неверни твърдения провокира напрежение сред хората, които разчитат на Център „Фонд за асистирана репродукция" и на НЗОК, за да получат така необходимите им средства в усилията им да станат родители", изтъкват още от Здравната каса.