Лекарството за деца срещу кашлица ACC Kid е изтеглено превантивно и доброволно по желание на производителя. Това съобщават от Агенцията по лекарствата.

Припомняме, в петък стана ясно, че лекарството е изтеглено поради несъответствие с изискванията, отнасящи се до риска на здравето, съгласно „Класификация на степента на риска за здравето, дължащ се на лекарствени продукти, несъответстващи на изискванията за качество".

От Агенцията по лекарства днес уточняват, че отклоненията в количествата консервант са оценени като клинично незначими и няма здравен риск за пациентите, които са ползвали продукта.

Партидата е била доставена в дистрибуторската мрежа през 2013 година. Към датата на издаване на заповедта не са налични количества в търговците на едро.

ACC Kid се използва при остри и хронични белодробни болести като остър и хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиектазии (трайно разширение на бронхите), свързани с повишено образуване и затруднено отделяне на бронхиалния секрет.

Лекарството втечнява и улеснява отхрачването на бронхиалния секрет при заболявания на дихателната система, свързани с образуването на много гъст и жилав секрет.

От Агенцията по лекарствата уверяват, че предпазната мярка не засяга другите продукти от бранда ACC.