Прокуратурата прекрати досъдебното производство за млякото с миша отрова в асеновградската детска градина „Слънце". Заключението е, че виновни лица няма, съобщава кореспондентът на БГНЕС. Това се случва седем месеца, след като млякото бе сервирано на малчуганите.

Припомняме, инцидентът стана на 11 март, когато бе открито залепено синьо хапче от вътрешната страна на казана с мляко. Паниката сред родителите беше голяма, децата веднага бяха изследвани, но не се откриха данни за натравяне. Много бързо след това статутът на детската градина бе променен и тя се превърна във филиал на друго детско заведение.

Тогава химическата експертиза доказа, че синият цвят на млякото, събудил съмнения, е причинен от отрова за гризачи. Установено бе, че концентрацията е толкова ниска, че животът и здравето на децата не могат да бъдат застрашени по никакъв начин.

В края на месец март бе извършена проверка, като в резултат от нея кухненският блок незабавно бе запечатан. Причината - неизправна газова печка. Тогава помощник-готвачката в детската градина бе уволнена, а срещу други трима служители - завеждащ административната служба, готвачката и работник в кухнята, тръгнаха дисциплинарни производства.

Финансовият одит на общината пък установи отклонени средства от събираните месечни такси на децата. Комисията констатира неотчетени пари в размер на 7600 лева за миналата година. Установено бе още наличието на счетоводни документи, които не са били прошнуровани и са били без номера. Данните от проверката показаха също, че през 2012 година разминаването между събраните и невнесени в общинския бюджет средства е било на стойност 13 000 лева.