болнична помощБюджетът на болничната помощ да бъде разделен на две – това предлага председателят на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса Кирил Ананиев. Според него, едната част от парите трябва да остане в касата и да отива за нови клинични пътеки, а другата – в Министерството на здравеопазването.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов изрази несъгласие с това предложение и заяви, че средствата за болничната помощ трябва да бъдат разпределяни само от здравната каса.

Другата идея, която Българският лекарски съюз не одобрява, е от другата година всички лекари да се отчитат по електронен път. По отношение на доболничната помощ преговарящите обмислят да бъде наложен таван на броя записани пациенти при един семеен лекар, като цифрата не бива да е над 1500 души.

Преговарящите са единодушни, че националният рамков договор трябва да влезе в сила от 1 януари 2004 г.

По думите на преседателя на Управителния съвет на НЗОК Кирил Ананиев, бюджетът за здравеопазването за следващата година ще бъде 4,3 на сто от брутния вътрешен продукт, което е с около 120 млн. лева повече. Ръководствата на касата и лекарския съюз се срещнаха днес за първи път, за да обсъдят принципните си позиции за изработване на Националния рамков договор за 2004 година.

Председателят на третата преговаряща страна - Съюза на стоматолозиоте в България Николай Шарков не присъства на преговорите.