Националната здравноосигурителна каса е била принудена да плаща миналата година в пъти повече за лекарства, отколкото е плащало преди това Министерство на здравеопазването.

Така бюджетът на Здравната каса е ощетен с милиони, а това поставя под въпрос възможността й да плаща за скъпи медикаменти и тази година, установи разследване на БНТ.

Става дума за тези лекарства в онкологията и хемодиализата, за които от миналата година вече плаща касата. Поради липса на информация просто миналата година се наложило НЗОК да планира на сляпо.

„Когато приемахме проектобюджет за Касата, също поискахме справка от министерството, какви пари са плащани за лекарствата за хемодиализа, въобще за дейности, които се прехвърлят към нея. Такава официална справка така и не сме получили", заяви д-р Евгени Душков, член на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на синдикатите.

За тази година в НЗОК са предвидени около 57 милиона за онколекарства, въпреки че след направените разходи за миналата година, за всички е било ясно, че те ще са крайно недостатъчни.

„Тръгнахме да търсим откъде идва този завишен разход и поискахме справки, откъдето да видим защо НЗОК и защо бюджетът ще бъде поставен под сериозно напрежение", разказа д-р Душков.

Така по думите му получили първата си справка - колко е плащало министерството и колко НЗОК за едно и също лекарство. Разликите са драстични - например за лекарството за рак на гърдата "Золадекс" е два и половина пъти, за "Анастрозол" - четири пъти, "Летрозол" - пет пъти. Като всичко излиза законно, защото цените на министерството са тръжни, на касата - референтни. .

„След като от тези цени на търга се е плащало и в тях явно е имало печалба и не е имало никакъв проблем, нали те могат да бъдат референтни цени и за заплащане от касата, и да се лекуват повече пациенти", коментира още Евгени Душков.

Но явно някой е пропуснал да впише този механизъм в съответната наредба. Или е изпуснал контрола и референтните цени не са най-ниските цени.

До две седмици ще е ясно с колко ще поевтинеят лекарствата, заплащани от Здравната каса. За целта в този срок всички производители ще представят офертите си за отстъпки в цените на медикаментите, съобщи здравният министър Стефан Костантинов в сряда по повод срещата му с представители на фармацевтичния бранш.

Ако не паднат цените на лекарствата, които плаща здравната каса, ще последват твърди действия към производителите, изтъкна министърът в четвъртък в сутрешния блок на БНТ. Той добави, че Комисията за защита на конкуренцията ще провери дали има монопол при доставките на медикаменти и апаратура, заради което се проверява Министерството на здравеопазването.

"За момента знаем по търговете кои дистрибутори в коя година са печелили и какви пари са им плащани, открояват се 2-3-ма големи играчи на пазара и множество по-малки", каза още д-р Константинов.

Междувременно Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма" и председател на управителния съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация, коментира пред Дарик, че на срещата в сряда властта не им е поставила ултиматум за по-ниски цени, но била изявена твърда позиция за постигането им. На срещата са били посочени примери за драстично завишаване на цени.

Преди два дни Огнян Донев обаче заяви, че намаляването на цените на лекарствата с 50 и над 50% звучи като рекламно политическо послание, но не е възможно.