Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие проектопромени в бюджета на Касата. Преразходът е близо половин милиард лева. Управлението на броя хоспитализирани се посочва като причина за проблемите, съобщава НЗОК.

Припомняме, до края на годината НЗОК няма да може да плати на лечебните заведения над 329 млн. лева, сочат последните данни. За лекарства за домашно лечение не достигат над 96 млн. лева, за онкомедикаментите - над 48 млн. лева. Други 16 млн. лева няма да достигнат за покриване на медицинските изделия.

Пред БНР тази сутрин зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков обяви, че бюджетът на Касата трябва да се актуализира с около 330 млн. лева, за да няма срив в здравеопазването.

Новите разчети и мотивите към тях са изпратени на министъра за становище.

През последните седмици опозицията, лекарски и пациентски организации „бият тревога" заради състоянието на бюджета на НЗОК. ГЕРБ поискаха и консултации по въпроса с участието на останалите партии.

В отворено писмо до парламента и правителството, най-големите пациентски организации и сдруженията на общинските и частните болници предупреждават, че в момента здравеопазването у нас е жертва на политическата криза.

Друго решение на Надзорния съвет на НЗОК е да разпредели за плащане на болнична медицинска помощ за месец декември тази година сумата от 55 273 985 лева - средства от преизпълнението на събираемостта от здравноосигурителни вноски, съобщават от пресцентъра на НЗОК.

Съветът разпореди да се извършат проверки на медицинската дейност, приложените медицински изделия и лекарствена терапия, отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ за май 2014 г., чиято стойност надвишава утвърдената с Решение на НС от 28 април т.г. След проверките, потвърдените стойности ще бъдат изплатени през август 2014 г.

От институцията са категорични, че проблемите около Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да рефлектират върху плащанията на дейността на договорните партньори на НЗОК.

КТБ обслужва сметките на районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в градовете Варна, Враца, Плевен, Пловдив и Хасково. Предстоящите здравноосигурителни плащания на договорните партньори на изброените за отчетена дейност през м. май 2014 г. ще бъдат извършени чрез Централното управление (ЦУ) на НЗОК до 30 юни 2014 година.

От 1 юли т.г. ще бъдат открити сметки на петте РЗОК в други търговски банки, утвърдени от Министерството на финансите за работа с бюджетни организации.