Проверките по Черноморието бяха инициирани от нас след като получихме не един сигнал. Няма как да знаем какво се случва във всяко едно населено място. Не съществува начин. Апелирам обществото да ни сезират.

Това заяви в студиото на БНТ ръководителят на Върховната административна прокуратура (ВАП) и един от заместниците на главния прокурор Десислава Пиронева

"През 2020 г. направихме проверка по цялото Черноморие. Имаше установени нарушения, сезирани са съответните компетентни местни органи, които могат да спрат. По инициатива на ВАП влязохме в парк "Росенец", имаше проверки в Обзор, в Буджака, много други места, каза тя.

В резултат от ВАП разпоредиха поредица от проверки за незаконни строежи по Черноморското крайбрежие на местните контролни органи и общините. Една от тези проверки и за строежа край Алепу, а вчера приключи проверката за качеството на водата в пловдивското село Брестовица. Тя беше разпоредена чрез служебния екоминистър Асен Личев.

Преразгледана е проверката на случая "Алепу", която е текла още през 2019 година. Тогава проверката е показала, че всичко е наред, но нещата са се променяли във времето - уточни Пиронева.

"Установихме незаконосъобразен административен акт, а именно повторно разрешение за строеж, т.е., последващо разрешение за строеж на мястото. Първоначално е било дадено разрешение за изграждане на подпорна стена, впоследствие инвеститорът се е отказал с нотариално заверена декларация от него и е предприел мерки по снабдяване с ново такова - именно то се явява незаконосъобразно, според нас - нищожно", каза зам.-главният прокурор.

По думите й от Върховната административна прокуратура са направила пълен анализ на всички обстоятелства по случая. Сезирана е Окръжна прокуратура Бургас, която е внесла протест срещу това разрешение за строеж. Делото на първа инстанция е приключило и съдът е прогласил нищожност, сега предстои разглеждане на делото от ВАС през есента.

Може да следим нарушенията да не продължават, каза Пиронева.

Припомняме, случаят със строежа на плаж "Алепу" от години присъства в публичното пространство, след като вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Според оценката на шефа на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността на строежа на плаж "Алепу".

Относно промените в Закона за съдебната власт, тя е песимистично настроена. "Правомощията на ВАП, свързани с надзора за законност, са установени на Конституционно ниво. Законът за съдебната власт или АПК дават инструментариума. С предстоящите промени ЗСВ ще се ограничи това правомощие, мотивите на внесения законопроект не отчитат обществения интерес. Прокуратурата ще бъде с вързани ръце - ще се стесни инструментариума", каза Пиронева.

Други проверки на ВАП - за питейната вода

Действително има проблем с питейната вода в Брестовица, потвърди зам.-главният прокурор. Тя припомни, че изследванията са показали какъв е източникът, откъдето манганът попада в питейната вода. Повишеното количество манган е отчетено през март 2021 година, а след това контролните изследвания са показали неопасно, но все пак наличие на манган. Контролните органи са предприели необходимите мерки както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", обясни Пиронева.

По думите ѝ ВиК операторът е инициирал изграждане на нов водопровод в дългосрочен план, предстои проучване и обявяване на обществена поръчка.

Зам.-главният прокурор обясни, че са предприети мерки за предотвратяване и филтриране на водата, за да може количеството на манган да бъде намалено. От РЗИ-Пловдив не позволяват употребата на тази вода за питейни нужди и за готвене. Проверката не констатира данни за увреждане на човешкото здраве", заяви зам.-главният прокурор.

Според нея проблемът е натрупан с годините в резултат на експлоатацията на ВЕЦ, който се намира в непосредствена близост.

Спецпрокуратурата била атакувана, защото работела

Спецпрокуратурата била атакувана, защото работела

Работата на прокурорите е на високо ниво

За закриването на спецсъдилищата

Според Пиронева евентуално закриване на специализираните съдилища ще се отрази неблагоприятно на бъдещо разглеждане на делата на европрокуратурата.

От друга страна служебният кабинет е предприел мерки за специализация на съдилищата, а това говори за една непоследователност. Такива промени, според нея, трябва да се правят след обстоен и задълбочен, отговарящ на обществените потребности и на тенденциите анализ.