Пловдивските апелативни съдии оставиха в ареста обвинените по делото за радикален ислям, предаде БГНЕС.

Това е второто искане за промяна на мярката за неотклонение на задържаните за антидемократична идеология и пропаганда на война в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил и Стефан Димитров. По делото е обвинена и Александрина Ангелова, чиято мярка за неотклонение бе променена по искане на прокуратурата от задържане под стража в парична гаранция от 5 000 лв.

По информация на майката на Ахмед Муса, Ангелова е в Старцево, където живее на семейни начала с имама на селото. В периода около задържането тя е живяла в продължение на два месеца в дома им в Пазарджик. След освобождаването си от ареста, е отишла да си прибере багажа и се е върнала в родопското село Старцево.

Адвокатката на Ахмед Муса Елвира Пенкова каза днес, че ще предяви искане за очна ставка с главния мюфтия, защото разполага с документ, издаден от Главно мюфтийство на подзащитния си, даващ му правото да проповядва. От Главно мюфтийство официално отрекоха Ахмед Муса да е оторизиран да упражнява религиозна дейност.

Задържаните не присъстваха днес в залата, всички те бяха подписали декларация за отказ, макар и със сгрешена дата. Съдията я прие. В залата имаше близки на някои от тях. Майката на Ерджан Смаил, задържаният в Столипиново, укори прокурорката от Пазарджишката прокуратура за неприемлив жест по отношение на Ахмед Муса.

Окръжният съд в Пазарджик постанови срок от два месеца, в който адвокатите на подсъдимите няма да имат право да внасят ново искане за промяна на мярката за неотклонение. Най-сериозните обвинения по делото са към Ахмед Муса Ахмед, който е подсъдим и по делото на имамите и единствен има оттам ефективна присъда, която очаква потвърждение от по-горна инстанция.

В делото, чиито мерки се обжалваха днес, той е обвинен по чл. 109, ал 1- за противодържавна организация или група, по чл. 108, ал. 1- проповядване на насилствено изменение на установения с българската Конституция обществен и държавен строй и по чл. 407- за пропагандиране и подстрекаване към война. При разглеждане на второто искане за промяна на мярката пазарджишката прокуратура добави към обвинението и осъществената логистична подкрепа на двама босненци с немски и френски паспорт да преминат през България на път за Сирия, за да се включат в бойните действия.