Съдът остави за постоянно в ареста и седемте обвиняеми за разпространение на радикален ислям.

Имамът от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед е с три обвинения за участие в група, подстрекаваща към война и налагане на антидемократична идеология, разпространяваща идеите на терористичната организация „Ислямска държава". Останалите шестима - Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев, Александрина Ангелова и Ерджан Смаил са с две обвинения, припомни радио „Дарик".

Окръжната прокуратура в Пазарджик поиска „задържане под стража" за всичките седем обвиняеми, арестувани при акцията на прокуратурата и ДАНС на 25 ноември в областите Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Представеният аргумент по искането бе справка, че по-голямата част от задържаните не живеят на адресите, посочени от тях от една страна, а от друга, че всички те често пътуват извън страната, в посока Европа и Турция и е възможно да се укрият и да избегнат правосъдието.

В пледоарията си обвинителят прокурор Недялка Попова отбеляза, че при акцията са претърсени 49 адреса в четирите области и освен цитираните до момента находки в интернет, на един от адресите са открити 1090 екземпляра от книга, съдържаща призиви за джихад и водене на война до пълното подчиняване на неверниците. Освен иззетите материали при претърсванията, прокурор Попова се позова и на разпити на 17 свидетели, от които 7 пред съдия, както и на трима със скрита самоличност.

Решението на Окръжен съд-Пазарджик подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.